På söndag, 1 november, öppnar Vasa stad igen sina idrottslokaler meddelar man i ett pressmeddelande. De har nu varit stängda på grund av coronautbrottet i staden. 

De lokaler som nu öppnas är idrottscentret, idrottshallen, idrottsutrymmena i Silveria och Orrnäs skyddsrym samt simhallens gym. Det blir också möjligt att igen boka skolornas gymnastiksalar kvällstid. 

– I lokalerna får högst 10 personer vistas samtidigt. Anvisningarna kommer ännu att specificeras i Österbottens coronakoordinationsgrupp under tisdagen enligt den gällande coronasituationen. Det rekommenderas att mask bärs vid ankomst till idrottsutrymmena samt i omklädningsrummen, säger chefen för idrottsverksamheten Mika Lehtonen i pressmeddelandet.


På tisdag kommer alltså coronasamordningsgruppen i Vasa sjukvårdsdistrikt att se över rekommendationerna för motions-, fritids- och kulturverksamhet. Det meddelar gruppen i ett eget pressmeddelande. 

En arbetsgrupp har tagit fram ett förslag på rekommendationer som på fredag presenterades för representanter för idrottsföreningar. Förslaget ska ännu finslipas utgående från de kommentarer man fått och sedan bli offentligt efter att coronagruppen behandlat det på tisdag. 

– Vi har hållit tät kontakt med idrottsföreningar och aktörer som erbjuder fritidsverksamhet för unga i regionen och vill utarbeta en rekommendation tillsammans med dem. Ursprungligen var det tänkt att rekommendationen skulle publiceras på fredag, men vi vill ännu höra vad idrottsföreningarna har för åsikter innan vi finslipar texten. Vi har hela tiden samarbetat tätt med olika aktörer för att stävja epidemin i vår region och vill fortsätta med det även i den här frågan, säger coronasamordningsgruppens ordförande och Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen i pressmeddelandet.