|

Parkeringsövervakare i Vasa hotas och jagas på jobbet – utrustas med overallkameror

Varje vecka utsätts parkeringsövervakare för hotfulla situationer. En kamera på deras overaller ska minska på hoten. Zoom
Foto: Vasa stad

Varje vecka utsätts parkeringsövervakare för hotfulla situationer. En kamera på deras overaller ska minska på hoten.

Varje vecka får parkeringsövervakare i Vasa stå ut med hot och riskfyllda situationer. Vakter har fått utstå dödshot och det har hänt att någon försökt köra över dem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I likhet med många andra städer har Vasa skaffat overallkameror åt parkeringsövervakarna eftersom hotfulla och riskfyllda situationer har blivit allt vanligare. Det berättar staden i ett pressmeddelande. 

Med hjälp av kamerorna vill man förbättra parkeringsövervakarnas arbetssäkerhet och minska på det störande beteende som riktas mot dem.

"De allvarligaste situationerna har eskalerat till och med i påkörningsförsök och dödshot."

Jukka Talvi

Kommunteknikens direktör i Vasa

 

Vid Vasas parkeringsövervakning har incidenter förekommit nästan varje vecka och brottsanmälningar har gjorts. 

"Parkeringsövervakare har hotats med våld, i deras arbetsredskap har man försökt ta tag i och följt efter dem antingen till fots eller med bil. De allvarligaste situationerna har eskalerat till och med i påkörningsförsök och dödshot", berättar kommunteknikens direktör Jukka Talvi i pressmeddelandet. 

Kamerorna togs i användning i Vasa i juli och de har haft en positiv inverkan. 

"Parkeringsövervakarna har tyckt att användningen av kamera är bra. De första erfarenheterna har visat att de hotfulla situationerna har minskat och redan vetskapen om kamerorna hjälper till att hålla diskussionen saklig", säger Talvi.

Overallkameror har redan tidigare tagits i bruk bland annat i Åbo, Kuopio och Nyslott. Det material som sparas i kamerorna har varit till stor nytta också i de fall då saken har utretts i efterhand.

Kamerorna tar inte bilder hela tiden utan är i beredskapsläge och kan sättas på snabbt om det behövs. Kamerorna sparar även retroaktivt, det vill säga även det första mötet med kunden sparas, fastän kameran sätts på mitt i.

Enligt staden har lagstiftningen och dataskyddet beaktas noga i användningen av kamerorna.  Eftersom parkeringsövervakarna i regel jobbar på offentliga platser och därför krävs inte samtycke av den som blir fotograferad. Videoinspelningarna raderas permanent efter 30 dygn om det inte finns någon juridisk grund för att inspelningen ska sparas för en längre tid.

Parkeringsövervakarna är tjänsteinnehavare och skyddas av samma paragrafer i strafflagen som poliserna. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Röda Korset i Österbotten fälls för olaglig uppsägning

Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad.
Foto: Arkiv/Anders Bergvik

Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad.

En ogenomtänkt uppsägning står Röda Korsets svenska distrikt i Österbotten dyrt. Den ex-anställda går segrande ur rättstvisten.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan