Det blir ingen traditionell självständighetsbal i år på grund av coronaepidemin. Men presidentparet kommer som vanligt att vara på Presidentens slott, dock utan gäster.

President Sauli Niinistö konstaterar att två miljoner finländare brukar fira självständighetsdagen framför tv:n, och detta kommer man att kunna göra också i år. Musikuppträdanden och andra programpunkter kommer att hållas på slottet och filmas för tv-tittarna. En del uppvisningar sker i direktsändning, men andra filmas i förväg och visas under självständighetssändningen.

–  Också i år förmedlar vi känsla och närvaro från slottet, säger Niinistö.

Sändningen kommer att betona traditionen, men också ungas röster kommer att höras.

– Vi kommer att se glimtar från olika delar av Finland, och lite från världen, och i samband med det kommer vi att få höra vad olika grupper tycker är viktigt, säger Niinistö.



Annan klädkod


Klädkoden på slottet kommer också att vara annorlunda i år. I stället för frack är det mörk kostym med förtjänsttecken som gäller.

På frågan om vad Niinistö kommer att sakna under årets alternativa självständighetsfirande konstaterar han att inte trängseln i alla fall.

–  Det finns ett värde i traditioner, men inte upplever jag någon stor förlust, säger Niinistö.

Sändningen är lika lång som normalt, så det blir mera rum för annat program när presidenten inte skakar hand med gäster.