Totalt två nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det uppger distriktet på sin webbplats på torsdag förmiddag. Under såväl onsdagen som tisdagen rapporterade man om noll nya fall.

Sjukvårdsdistriktet påpekar dock att svaren på många testresultat fortfarande dröjer eftersom det just nu tas stora mängder coronatester på andra håll i Finland. Chefsöverläkare Peter Nieminen sade på onsdagen att man normalt brukar få svar inom två dagar, men att det kan ta upp till tre dagar den här veckan.

– Analyserna görs i Tammerfors. Där tar man hand om prover från Tammerfors, Jyväskylä, Tavastehus och Lahtis, där antalet positiva fall har ökat. Det leder till att analysprocesserna förlängs, sade Nieminen på onsdagen.

 
Incidensen fortsätter sjunka

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 1085 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt. Incidenstalet är i dag, torsdag, 26 smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Sjukvårdsdistriktet befinner sig för tillfället i epidemins mellanfas, den så kallade accelerationsfasen.

Sjukvårdsdistriktet uppdaterar varje onsdag kommunernas klassificering enligt incidenstal de senaste 14 dagarna. Enligt gårdagens sammanställning är incidenstalet för tillfället högst i Nykarleby där det ligger mellan 100 och 199. I Larsmo, Pedersöre och Jakobstad är incidensen mellan 50 och 99. I Laihela, Korsholm, Närpes, Vasa och Vörå är incidensen mellan 10 och 49 och allra lägst är den i Kaskö, Korsnäs, Kristinestad och Malax där den är mellan 0 och 9.

LÄS OCKSÅ: Incidensen sjunker i Österbotten – här är de senaste siffrorna i våra kommuner

Totalt 26389 coronatester har tagits i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan pandemins början. Under onsdagen var det 148 personer som testade sig för coronaviruset.