Två nya fall i Österbotten – incidensen sjunker i de flesta kommuner

Med endast två nya fall under onsdagen fortsätter incidensen sjunka i Vasa sjukvårdsdistrikt. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Med endast två nya fall under onsdagen fortsätter incidensen sjunka i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Två nya fall och sjunkande incidenser i de flesta kommuner, det visar Vasa sjukvårdsdistrikts onsdagsuppdatering.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter några dagar av stigande coronakurva minskade antalet dagliga i Vasa sjukvårdsdistrikt fall under onsdagen. Två nya coronafall bekräftades av sjukvårdsdistriktet på onsdagsmorgonen.

Det innebär samtidigt att incidenstalet sjunker från 55 till 51. Incidensen anger fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Nu har totalt 1288 fall bekräftats i sjukvårdsdistriktet sedan pandemins början. Drygt 260 nya tester togs under tisdagen.

Under de föregående två dagarna var den dagliga fallsiffran sju.  På en vecka har 24 fall bekräftats, de flesta av dem i Vasa med grannkommuner. Juha Salonen infektionsöverläkare på Vasa sjukvårdsdistrikt tror ändå att antalet fall kommer att börja stiga igen då österbottningar som tillbringat julen på skidsemester reser hem igen.
 

Annons
En gång i veckan publicerar Vasa sjukvårdsdistrikt incidensen för varje kommun i distriktet. Onsdagens uppdatering visar att läget är mycket lugnt i de flesta kommunerna. 

I Kaskö, Laihela, Larsmo, Pedersöre och Nykarleby har färre än 10 fall bekräftats per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Motsvarande siffra är mellan 10 och 49 i Kristinestad, Malax, Närpes, Jakobstad, Vasa och Vörå.

I Korsnäs är incidensen fortfarande hög efter de fall som bekräftades före jul. Jämfört med för en vecka sedan har incidensen sjunkit något men är fortfarande mellan 100 0ch 199. Särskilt många fall är det däremot inte frågan om. Eftersom Korsnäs är en mindre ort blir talet snabbt högt fast fallen inte är så många.

– Alla som varit orsaken till den är isolerade och i karantän. Jag hoppas smittan dör ut så småningom. Smittbekämpningen är kontrollerad, kommenterade Lars-Erik Malm, ledande läkare i Malax-Korsnäs.

Av alla österbottniska kommuner är incidensen just nu högst i Korsholm, där talet fortsättningsvis är över 200. Bland annat bekräftades tre av gårdagens fall i kommunen. Men smittkedjorna är väl kartlagda, kommenterade Salonen på Vasa sjukvårdsdistrikt i går.

Visa fler

GRAFIK: Som mest togs 666 coronatester under ett dygn – snart bokförs också vaccinationerna

I oktober togs flest tester i distriktet.
Foto: Mikael Nybacka

I oktober togs flest tester i distriktet.

Det som började med enstaka tester per dag nådde sin kulmen med närmare 700 prov under ett dygn i oktober. Vi har fått ta del av Vasa sjukvårdsdistrikts statistik ända från mars.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan