|

Regeringen och oppositionen diskuterar vaccinationsprogram och coronaläget i Storbritannien

"Vi kommer inte att fatta några beslut om att till exempel aktivera beredskapslagen i dag", sade statsminister Sanna Marin på väg in till mötet. Zoom
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

"Vi kommer inte att fatta några beslut om att till exempel aktivera beredskapslagen i dag", sade statsminister Sanna Marin på väg in till mötet.

Riksdagspartierna diskuterar coronaläget under måndagen men någon aktivering av beredskapslagen är inte aktuell, säger statsminister Sanna Marin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering och oppositionspartierna träffas på måndagseftermiddagen för att diskutera coronapandemin och smittläget i Finland. Mötet i Riksdagshuset började klockan 16.

Enligt statsminister Marin diskuterar partierna framför allt situationen i hälsovården och olika tänkbara åtgärder och restriktioner som kan behövas under julhelgen om smittspridningen eskalerar.

–  Vi för en förberedande diskussion om hur riksdagspartierna skulle förhålla sig om situationen förändrades snabbt och vi var tvungna att reagera på det. Vi kommer inte att fatta några beslut om att till exempel aktivera beredskapslagen i dag, sade Marin när hon träffade medierna utanför Riksdagshuset före mötet.

Enligt Marin kommer partierna därtill att diskutera situationen i Storbritannien, där en mycket smittsam mutation av coronaviruset upptäckts. Finland har avbrutit all passagerartrafik från Storbritannien. Marin uteslöt inte möjligheten att ytterligare restriktioner införs på grund av situationen i Storbritannien.

Annons
Flera medier direktsände Marins presskonferens utanför Riksdagshuset.Coronavaccinet fick grönt ljus


Marin sade att partierna också eventuellt får ta del av uppdaterad information om när vaccinationerna mot coronaviruset kan börja i Finland.

Statsrådet meddelade i fredags att vaccinationerna mot coronaviruset börjar den 27 december, förutsatt att Europeiska läkemedelsmyndigheten beviljar försäljningstillstånd för de vacciner som Finland har reserverat. Läkemedelsmyndigheten gav på måndagen grönt ljus för läkemedelsbolagen Pfizers och Biontechs coronavaccin.

Det är tills vidare oklart hur stora partier av vaccinerna som ska levereras till Finland i december och januari.

Lännen Media uppgav i lördags att Finland har beställt 2,59 miljoner doser coronavaccin av Pfizer och Biontech. Finland har hittills reserverat 200 miljoner euro för upphandlingen av coronavacciner.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nya coronabegränsningar i Sydvästra Finland – besökarsantalet begränsas också i privata lokaler

Redan från och med lördag är aktörer såsom gymägare skyldiga att se till att besökare verkligen har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Redan från och med lördag är aktörer såsom gymägare skyldiga att se till att besökare verkligen har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.

Det förvärrade coronaläget leder till flera nya begränsningar i såväl Egentliga Finland som Satakunta.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan