|

STT: Enligt Nohynek kan det dröja till sommaren innan alla i riskgrupperna får vaccin

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att det kan dröja till sommaren innan alla som räknas till riskgrupperna har fått vaccin mot covid-19. Zoom
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att det kan dröja till sommaren innan alla som räknas till riskgrupperna har fått vaccin mot covid-19.

Om tidtabellen håller så kommer 1,5 miljoner att vaccineras i Finland innan sommaren, rapporterar nyhetsbyrån STT.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De som hör till en riskgrupp kommer att vaccineras innan sommaren om tidtabellen håller streck, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, till STT. Det finns ändå många osäkerhetsmoment kring tidtabellen eftersom den beror på hur snabbt de olika vaccinen godkänns för försäljning och hur snabbt de går att leverera.

Leveranser av vaccinerna av Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca är centrala för tidtabellen. Astra Zenecas vaccin godkänns förhoppningsvis i mars.

– Vi hoppas på många doser av Astra Zeneca eftersom de har börjat tillverka vaccin redan på sommaren, säger Nohynek till STT.

Först står vårdpersonal i tur att få vaccinet, sedan seniorer och personer som hör till riskgrupperna på grund av sin hälsa. De här grupperna består sammanlagt av omkring 1,5 miljoner människor.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nya coronabegränsningar i Sydvästra Finland – besökarsantalet begränsas också i privata lokaler

Redan från och med lördag är aktörer såsom gymägare skyldiga att se till att besökare verkligen har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Redan från och med lördag är aktörer såsom gymägare skyldiga att se till att besökare verkligen har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.

Det förvärrade coronaläget leder till flera nya begränsningar i såväl Egentliga Finland som Satakunta.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan