|

Lapin Kansa: Inget register på dem som vägrar vaccinera sig mot coronaviruset

Institutet för hälsa och välfärd har inga planer på att skapa ett register på de finländare som vägrar vaccinera sig mot coronaviruset. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Institutet för hälsa och välfärd har inga planer på att skapa ett register på de finländare som vägrar vaccinera sig mot coronaviruset.

Uppgifterna kan vid behov samköras med befolkningsregistrets uppgifter, säger Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varken Social- och hälsovårdsministeriet eller Institutet för hälsa och välfärd har några planer på att skapa ett register på de finländare som vägrar vaccinera sig mot coronaviruset, rapporterar tidningen Lapin Kansa.

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa meddelade på måndagen att landet har för avsikt att grunda ett register på dem som vägrar ta coronavaccinet.

"Vi har inte diskuterat behovet av ett register på dem som vägrar vaccinera sig. Vi ser med hjälp av det nationella registret täckningsgraden i landskapen, sjukvårdsdistrikten, hälsocentralerna och kommunerna. De här uppgifterna kan vid behov samköras med befolkningsregistrets uppgifter, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd till Lapin Kansa.

Det är frivilligt att vaccinera sig mot coronaviruset i Finland. Kommunerna svarar i praktiken för vaccinationsprogrammet. Uppgifterna om dem som har vaccinerats förs in i det nationella Kanta-registret.

Annons
Vaccinationerna mot coronaviruset började i söndags i Finland. Den här veckan beräknas cirka 40 000 vaccindoser levereras till landet. Europeiska läkemedelsverket väntas behandla försäljningstillståndet för Modernas coronavaccin nästa vecka.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Nya coronabegränsningar i Sydvästra Finland – besökarsantalet begränsas också i privata lokaler

Redan från och med lördag är aktörer såsom gymägare skyldiga att se till att besökare verkligen har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Redan från och med lördag är aktörer såsom gymägare skyldiga att se till att besökare verkligen har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.

Det förvärrade coronaläget leder till flera nya begränsningar i såväl Egentliga Finland som Satakunta.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan