På måndag ges de första vaccinationerna mot coronaviruset i Österbotten

På måndag inleds coronavaccineringen i Österbotten. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

På måndag inleds coronavaccineringen i Österbotten.

Sjukvårdspersonal med ökad risk att smittas av viruset är de första som vaccineras.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På måndag 4 januari inleds vaccinationen mot coronaviruset i Österbotten, meddelar man från Vasa sjukvårdsdisktrikt. Då kommer de första doserna av vaccinet att ges inom distriktet. 

De första som vaccineras är personal på Vasa centralsjukhus och Malmska sjukhuset i Jakobstad som har sådana arbetsuppgifter att de löper en större risk att smittas av coronavirsuet. 

På sjukvårdsdistriktet uppskattar man att man kan börja vaccinera befolkningen senare i vår. Vaccinationsplaner uppgörs tillsammans med kommunerna. 


Enligt den vaccinationsplan som regeringen tagit ett principbeslut om är det just vårdpersonal som kommer i kontakt med covid-19-patienter som först ska få vaccinet. Andra grupper som ska prioriteras i första hand är personal på vårdhem, äldre personer och personer som tillhör någon riskgrupp. 

Annons

Alla som vill ha vaccinet kommer att erbjudas det avgiftsfritt har regeringen slagit fast. Det vaccin som nu ges har utvecklats av Pfizer och Biontech. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

GRAFIK: Som mest togs 666 coronatester under ett dygn – snart bokförs också vaccinationerna

I oktober togs flest tester i distriktet.
Foto: Mikael Nybacka

I oktober togs flest tester i distriktet.

Det som började med enstaka tester per dag nådde sin kulmen med närmare 700 prov under ett dygn i oktober. Vi har fått ta del av Vasa sjukvårdsdistrikts statistik ända från mars.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan