Institutet för hälsa och välfärd rapporterade om 299 nya coronafall på tisdagen, vilket innebär att sammanlagt 37 218 personer testats positivt i Finland sedan epidemins början.

Under det senaste dygnet har ytterligare 11 personer i landet avlidit på grund av covid-19. Finlands sammanlagda dödssiffra stiger därmed till 576.

På sjukhus runtom i landet vårdas 188 coronapatienter och av dem behöver 25 intensivvård.


Institutet beräknar att omkring 31 000 av alla smittade, alltså närapå 85 procent, har tillfrisknat. Uppskattningen baserar sig på de fall som rapporterats till institutet, och som det tre veckor efter att smittan bekräftats ännu inte funnits några nya virusrelaterade uppföljningsuppgifter om.

De första coronavaccinen gavs åt finländare den 27 december. Enligt institutets nuvarande uppgifter har 5 445 finländare fått vaccinet, men uppgifterna uppdateras med viss fördröjning.

Fram till årsskiftet hade 50 000 doser vaccin nått landet. Under januari månad kommer varje vecka nya leveranser med kring 50 000 doser att anlända. Den här veckans leverans har ännu inte kommit.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.