Det kraftiga skalvet, med en magnitud på 6,2, inträffade natten mot fredagen lokal tid (i torsdags kväll svensk tid) strax utanför staden Majene, på omkring en mils djup. Hundratals personer skadades och minst 15 000 tvingades fly sina hem och bege sig mot mer höglänt terräng.

– Gudskelov är vi okej just nu, men vi kände nyss ännu ett efterskalv, säger Sukri Efendym, 27, som bor i området.


Kollapsat sjukhus


Skalvet, och flera efterskalv, har skadat fler än 300 bostadshus och två hotell. Ett sjukhus i Majene har också kollapsat, och det finns uppgifter om att såväl patienter som personal är instängda i rasmassorna.

Inledningsvis rapporterades att ett hotell hade kollapsat, men det ska endast delvis ha rasat. Även kontoret som tillhör regionens guvernör uppges ha skadats svårt.

– Vägarna har brutits sönder och många byggnader har kollapsat, vittnar 28-årige Hendra.

Hittills har tiotals efterskalv registrerats. Indonesiens myndigheter befarar flera kraftiga skalv, och flaggar för att det kan innebära att tsunamier hotar kustområden. Någon formell tsunamivarning har dock inte utfärdats.

Räddningstjänsten söker överlevande som begravts under en byggnad som rasat i Mamuju i Indonesien.


Framför kondoleanser


Bara några timmar före skalvet under natten mot fredagen hade ett annat skalv inträffat, med en magnitud på 5,9.

Indonesiens president Joko Widodo har framfört sina kondoleanser i ett videomeddelande till offer och anhöriga. Han uppmanar invånarna att behålla lugnet, och myndigheterna att intensifiera sökinsatserna.

Indonesien ligger i den så kallade Eldringen, ett hästskoformat bälte runt Stilla havet med omfattande seismisk aktivitet. Annandagen 2004 inträffade en mycket kraftig jordbävning med magnituden 9,1 utanför den indonesiska ön Sumatra, som utlöste den tsunami som dödade nära en kvarts miljon människor.