|

Fimea: Inga överraskande biverkningar av coronavacciner

Varken Fimea eller Institutet för hälsa och välfärd har upptäckt några överraskande biverkningar av de coronavacciner som används i Finland. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Varken Fimea eller Institutet för hälsa och välfärd har upptäckt några överraskande biverkningar av de coronavacciner som används i Finland.

Fimea har hittills fått 32 anmälningar om biverkningar av coronavaccin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varken Fimea eller Institutet för hälsa och välfärd har tills vidare upptäckt några överraskande biverkningar av de coronavacciner som har använts från och med december i Finland.

Fimea har hittills fått 32 anmälningar om biverkningar som har lämnats in av finländare som har vaccinerats mot coronaviruset. Anmälningarna påtalar allergiska reaktioner, muskelvärk, förstorade lymfkörtlar, illamående, trötthet, huvudvärk, köldrysningar och nässelutslag.

Enligt Fimea är de här biverkningarna förhållandevis vanliga och förväntade och motsvarar därmed läkemedelsbolagens produktinformation.

Sådana fall där patienter har dött efter att de har vaccinerats mot coronaviruset utreds för närvarande bland annat i Sverige och Norge.

Annons
Fimea och Institutet för hälsa och välfärd understryker att det är fullt möjligt att äldre patienter med underliggande sjukdomar kan dö av andra orsaker efter att de har vaccinerats mot covid-19. Finland har tills vidare inte registrerat ett endaste fall där någon skulle ha dött efter att ha blivit coronavaccinerad.

De finska hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar att äldre personer som får terminalvård i livets slutskede i regel inte ska vaccineras mot coronaviruset.

Information om registrerade fall av biverkningar som är förbundna med coronavaccineringar uppdateras regelbundet på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas webbplats.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Yle: HUS-direktör kräver striktare gränskontroll

Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, anser att gränstrafiken är en orsak till det nuvarande smittläget i Finland.
Foto: Sofie Fogde/SPT

Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, anser att gränstrafiken är en orsak till det nuvarande smittläget i Finland.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru lovar kommunerna tydligare direktiv om gränstester inom kort. Det framkom i torsdagens A-talk.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan