Anhängare och polis stod på flygplatsen Vnukovo redo att möta Aleksej Navalnyj när han åkte tillbaka till Ryssland från Berlin, där han sedan augusti i fjol vårdats på sjukhus.

Men hans plan dirigerades om till en annan flygplats, Sjeremetevo, där han vid passkontrollen skildes från sitt resesällskap och omhändertogs av polis.

En av hans medarbetare uppgav sent under kvällen att regimkritikern förts till en polisstation i närheten.

Gripandet har fördömts i stora delar av omvärlden.

EU-länderna Estland, Lettland och Litauen krävde snabbt efter gripandet att "restriktiva åtgärder" införs mot Ryssland.



Pompeo fördömer gripandet


Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) uttrycker oro över händelseutvecklingen.

"Djupt bekymrad över nyheterna om att Aleksej Navalnyj har gripits när han återvände till Moskva. Uppmanar ryska myndigheter att släppa herr Navalnyj. En hälsosam och levande opposition bör välkomnas", skriver Linde på Twitter.

Även EU:s permanente rådsordföranden Charles Michel reagerar. Han säger att gripandet av Navalnyj är "oacceptabelt".

USA:s tillträdande president Joe Biden fördömde Rysslands agerande, genom sin säkerhetspolitiske rådgivare.

Några timmar senare kom även den sittande regeringen med ett uttalande. Utrikesminister Mike Pompeo säger i ett skriftligt uttalande att "USA fördömer med kraft Rysslands beslut att gripa Aleksej Navalnyj" och konstaterar att ingripandet är "det senaste i en rad försök att tysta Navalnyj och andra oppositionella och oberoende röster som är kritiska till de ryska myndigheterna".



Förgiftades i augusti


Det har gått fem månader sedan han insjuknade på ett inrikesflyg i hemlandet, i en attack som Navalnyj pekar ut maktcentrumet Kreml – och i förlängningen president Vladimir Putin – som ansvarigt för.

44-åringen har vårdats på sjukhus i Berlin och tillfrisknat nästan helt. När han började planera sin hemresa riktades det nya tvivelaktiga brottsanklagelser mot honom i hemlandet, som ett varningens finger för att han kommer att gripas om och när han kommer.

När Navalnyj insjuknade var han på väg hem till Moskva från Sibirien, där han deltog i valrörelsen inför regionala och lokala val under hösten.

Den ryska regeringen avfärdar konsekvent alla anklagelser och har kommit med en mängd olika förklaringar till det inträffade, där absurda anklagelser inte sällan riktats mot Navalnyj själv.