Enligt Polisstyrelsens statistik ökade antalet brott mot liv med en tredjedel i fjol, uppger Yle. Sammanlagt 489 brott mot liv kom till polisens kännedom 2020 då polisen registrerade 397 fall året innan. I synnerhet dråpförsöken och morden har ökat markant.

Polisen klassificerar mord, dråp, mordförsök och dråpförsök som brott mot liv. Fjolårets siffror är ett trendbrott eftersom antalet brott mot liv har sjunkit stadigt de senaste 30 åren. Senast 2008 uppvisade brottsstatistiken lika dystra siffror.

En annan förklaring till fjolårets statistik kan vara att polisen allt oftare registrerar grov misshandel som dråpförsök.

Antalet brott mot liv ökade i synnerhet i våras då beredskapslagen aktiverades och det rådde undantagsförhållanden i Finland på grund av pandemin.

"Ökningen kan till vissa delar bero på att restaurangerna har varit stängda och alkoholkonsumtionen har flyttat till hemmen. När det uppstår tvister i hemmiljön finns det ingen utomstående som ingriper", säger kriminalinspektör Pekka Heikkinen på Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.