Institutet för hälsa och välfärd (THL) går ut med nya rekommendationer om säkerhetsavstånd, nu rekommenderas att man håller ett avstånd på två meter till varandra. De nya variationerna av coronaviruset sprids snabbare än den tidigare varianten och därför rekommenderas också färre närkontakter än hittills.

"Eftersom det muterade viruset sprids lättare måste vi vara ännu försiktigare och hålla över två meters avstånd till andra. Närkontakterna bör också begränsas till de allra nödvändigaste", säger institutets direktör Mika Salminen i ett pressmeddelande.

Salminen säger också att det fortfarande är viktigt att testa sig för coronaviruset för minsta lilla symtom.

Symtom på coronaviruset kan vara huvudvärk, förändringar i smak- eller luktsinnet, snuva eller täppt näsa, hosta, andnöd, matthet eller trötthet, muskelvärk, halsont eller sträv hals, feber, illamående, kräkningar eller diarré. THL uppmanar till att testa sig för coronaviruset om man har ens ett av dessa symtom.

THL rekommenderar också att alla över 12 år ska använda munskydd i kollektivtrafiken, på publikevenemang och inomhus i offentliga lokaler. Dessa inkluderar skolor och läroinrättningar för elever i årskurs sex och uppåt. Munskydd rekommenderas också på arbetsplatser.