|

Utrikesministeriet: Res inte till Storbritannien, Irland eller Sydafrika

Finländare som befinner sig utomlands har alltid rätt att återvända till hemlandet, påminner Utrikesministeriet. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Finländare som befinner sig utomlands har alltid rätt att återvända till hemlandet, påminner Utrikesministeriet.

Hittills har 86 fall av muterade virusvarianter bekräftats i Finland och de flesta har koppling till resande. Nu ändras reserekommendationen för vissa hårt drabbade länder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Utrikesministeriet har ändrat sin rekommendation vad gäller resor till Storbritannien, Irland och Sydafrika.

Från och med nu rekommenderas finländarna att undvika alla resor till dessa länder. Orsaken är den höga spridningen av muterade virusvarianter som länderna för tillfället kämpar med.

För resor till övriga länder gäller rekommendationen att undvika onödigt resande. Endast de länder som Finland har avvecklat sina inreserestriktioner gentemot faller utanför denna rekommendation. I nuläget är det endast Vatikanstaten.

Hittills har 86 fall av muterade coronavirus bekräftats i Finland och de flesta har koppling till resande. 80 av dessa fall har varit den brittiska virusvarianten.

Annons
De muterade virusvarianterna har inte visat några tecken på att vara farligare, men däremot är de märkbart mer smittsamma än den tidigare varianten.Glöm inte reseanmälan och reseförsäkring


Trots de rådande reserekommendationerna förtydligar Utrikesministeriet att alla finländare har rätt att lämna landet, och att återvända till sitt hemland.

Om man trots rekommendationer bestämmer sig för att resa, är det upp till en själv att reda ut vilka inreserestriktioner som gäller i destinationslandet. Dessutom förutsätts man följa Institutet för hälsa och välfärds anvisningar då man återvänder hem.

Ministeriet påminner också eventuella resenärer om vikten av att ha en giltig och tillräckligt omfattande reseförsäkring. Det är skäl att kontrollera att försäkringsskyddet gäller även under en pandemi.

Utöver reseförsäkring rekommenderar ministeriet att alla som åker utomlands gör en reseanmälan på webbplatsen reseanmalan.fi.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

SE BILDER: Upp till 300 personer deltog i demonstration mot coronarestriktioner i Helsingfors

Upp till 300 personer deltog i en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors centrum på lördagen. Polisen grep flera demonstranter.
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Upp till 300 personer deltog i en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors centrum på lördagen. Polisen grep flera demonstranter.

Polisen grep tjugo personer som vägrade följa polisens instruktioner på en demonstration mot regeringens coronarestriktioner i Helsingfors på lördagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan