|

Nytt avsnitt av podden Bakom rubrikerna: Havet, plasten och den tickande fosforbomben

Algblomning i Östersjön sommaren 2014. Utsläppen av fosfor och kväve, som orsakar övergödning och algblomning, minskar. Men det dröjer innan havets ekosystem har återhämtat sig. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen Zoom
Foto: Kustbevakningen / handout

Algblomning i Östersjön sommaren 2014. Utsläppen av fosfor och kväve, som orsakar övergödning och algblomning, minskar. Men det dröjer innan havets ekosystem har återhämtat sig. Arkivbild.Foto: Kustbevakningen

Nyhetspodden "Bakom rubrikerna" ser närmare på WWF:s undersökning om mikroplaster i havet i Vasa. Men i våra trakter finns större bekymmer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Klicka här för att lyssna på avsnittet

Enligt en kontroll som Världsnaturfonden WWF gjorde vid stränder på sju olika orter i Finland hittades mest mikroplast på Sveaborg i Helsingfors. Nästvärst var Abborrön i Vasa. 

Hur allvarliga är fynden i Vasa och vilka skadliga inverkningar har mikroplasterna i havet? Även vi har rätt dålig koll på mikroplasternas omfattning i våra vatten finns det andra bekymmer i våra trakter. Längs den österbottniska  kusten är det främst övergödning och försurning som ställer till med problem för den maritima miljön.

Kombinationen av isfattiga, milda vintrar och ett varmare klimat leder till att övergödningen ökar. En stor algblomning likt den sommaren 2020 tyder på att det finns mycket näring i havet. 

Annons
Forskare oroar sig allt mer för våra gamla synder som vilar på Bottenhavets botten. Där nere vilar enorma mängder fosfor. När bottenvattnet rör på sig och stiger upp till ytan får algblomningen fart på nytt.

– Vi är lite rädda för att algsomrarna som drabbat bland annat Skärgårdshavet i tiotals år blir vanligare här. Förra sommaren blev en varningsklocka för många, säger chef för vattendragsrestaureringar Vincent Westberg på Södra Österbottens Närings-, trafik- och miljöcentral i podden.

Klicka här för att lyssna på avsnittet

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan