|

Podcasten Bakom rubrikerna: Vasa behöver unga kvinnor – "Mannen och makten driver den här staden"

Ett nytt avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna finns tillgängligt på HSS Medias nyhetssajter. Zoom

Ett nytt avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna finns tillgängligt på HSS Medias nyhetssajter.

Enligt en undersökning som Vasa stad gjorde för ett par år sedan känner bara en av tio finländare till Vasa bra. Fler flyttar bort än och det är främst unga kvinnor som lämnar staden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

LYSSNA: Klicka här för att lyssna på avsnittet

I offentligheten har det uppstått en diskussion som utgår från statistik som visar att det går 85 kvinnor på 100 män i Vasa. Samtidigt har uppstått en parallell diskussion som handlar om Vasas dragningskraft.

Vilka åtgärder måste vidtas för att vända inflyttningen till en positivt riktning och få unga kvinnor att stanna efter studier eller flytta hit i jakten på intressanta arbetsmöjligheter? Johanna Stenback, vd för All things content, säger att Vasas näringsliv saknar kvinnliga förebilder. Helt enkelt för att kvinnor inte ges plats och synlighet. 

– När jag flyttade till Vasa kändes som det en fräsch, internationell progressiv stad där allt är möjligt. Men det har förändrats. Det är uppenbart så att det inte finns plats för andra kulturer eller kvinnor i näringslivet i Vasa. Jag har suttit på tillställningar där man offentligt sagt att det inte finns kompetenta kvinnor. Hur ska man då vilja stanna här, säger Stenback i podden. 

Annons
Leena Forsén, kommunikationschef på Vasa stad, säger att staden vill vara öppen för alla och erbjuda möjligheter. Det vill man visa genom marknadsföring utåt, i stadens strategi och genom att kommunicera med unga som befinner sig i staden för att studera. Forsén säger att Vasa måste jobba hårt och långsiktigt för att förbättra stadens image. 

Leena Forsén och Johanna Stenback diskuterar hur Vasa kan locka unga kvinnor och småbarnsfamiljer att flytta till Vasa.
Foto: Bildkollage

Leena Forsén och Johanna Stenback diskuterar hur Vasa kan locka unga kvinnor och småbarnsfamiljer att flytta till Vasa.– Enligt en imageundersökning staden gjorde för ett par år sedan känner bara en av tio finländare till Vasa bra. På frågan vad som kännetecknar Vasa svarade allra flesta havet, på andra plats kom Wasalandia. Det säger något om hur länge en image lever kvar och hur långsiktigt arbete som krävs, säger Forsén. 

Enligt Forsén betyder det att nio av tio finländare inte ens känner till vilka jobbmöjligeter som finns i Vasa. 

– Oberoende av om det är män, kvinnor eller folk från andra länder och kulturer är verkligheten den att vi behöver fler som flyttar hit. Och det jobbar vi med hela tiden på olika sätt, säger Forsén i podden. 

LYSSNA: Klicka här för att lyssna på alla avsnitt av nyhetspodden Bakom rubrikerna

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan