LYSSNA: Klicka här för att lyssna på avsnittet om Qanon

Qanon är en högerextrem konspirationsteori som grundar sig på idéer som i mångas öron låter fullständigt ofattbara. Qanon uppstod ungefär samtidigt som Donald Trump inledde sitt presidentskap. Enligt Qanon leder Trump en hemlig kamp mot "den djupa staten". 

– Det är kanske så att för en del av Qanon-anhängarna är verkligheten så som vi ser den lite för jobbig. Qanon är spännande, hemligt och har mystiskt språk. Det inbjuder till ett annat sätt att se på världen, som tilltalar många som är lagda åt det hållet. Det kan vara spännande, men det är helt säkert skadligt, säger VBL:s kriminalreporter Anders Eklund som tittat närmare på Qanon.

Hur har ett ansiktslös nätverk och ett ihopkok av konspirationsteorier lyckats ta sig från internets utkanter till att bli mainstream och bokstavligen traska in i den amerikanska kongressbyggnaden Capitolium? 

De idéer som Qanon sägs stå för förekommer också i Finland och i Österbotten. Vaccinkritiker är bara en av många grupper som lockas av Qanon, som blivit ett paraply för många olika konspirationsteorier.

– Qanon har knappast en lokalavdelning i Österbotten men däremot finns sättet att tänka här. Då tänker jag på vaccinkritik som blivit vanligare de senaste 10 åren. Jag tycker mig kunna skönja en större misstro mot myndigheter och det vi (journalister) jobbar med. Här finns en grogrund för den här typen av tänkande, säger Eklund i podden. 

LYSSNA: Klicka här för att lyssna på avsnittet om Qanon.