|

Podcasten Bakom rubrikerna: Ännu en coronavår – men vad händer sen?

Ett nytt avsnitt av Bakom rubrikerna finns nu tillgängligt på sajterna. Zoom

Ett nytt avsnitt av Bakom rubrikerna finns nu tillgängligt på sajterna.

Våren kan komma att bli coronatung. Samtidigt blir allt fler vaccinerade och där någonstans runt hörnet väntar sommaren. Det handlar återigen om att hålla ut.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

LYSSNA: Klicka här för att lyssna på det senaste avsnittet av Bakom rubrikerna

Incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt är bland de högsta i landet. En ökande mängd smittfall knuffade distriktet över till spridningsfasen för ungefär en vecka sedan. Peter Nieminen, chefsöverläkare för Vasa sjukvårdsdistrikt, säger i podden att läget är allvarligt men det finns ljus i tunneln.

Enligt Nieminen måste vi vara beredda på att våren kommer att bli tung. Men med hjälp av rekommendationerna hoppas man kunna undvika en mycket tung vår med stor smittspridning.

– Det finns inget hokuspokus som gör att allt snabbt skulle vara överstökat. Även om vaccinationtakten ökar får vi leva med restriktioner ett bra tag. En målsättning kan vara att rädda vinter och våren på samma sätt som vi strävade efter att rädda julen. 

Annons
Peter Nieminen.
Foto: Mikael Nybacka

Peter Nieminen.Han tror att smittläget lugnar ner sig till sommaren då borde vaccinationsgraden vara rätt hög. Men inte lika hög som man först hoppades på. 

– Vi blir inte av med epidemin i första taget men en målsättning skulle kunna vara att komma ner till epidemins grundfas igen. Då kan vi igen se över och lätta en del restriktioner, säger Nieminen i podden Bakom rubrikerna.

På ett personligt plan saknar Nieminen att inte kunna träffa sina barn, som bor utomlands. Det är en situation som många tvingats acceptera. 

– Inget kommer att bli normalt på en gång. Och det kommer inte att komma en enskild dag då champagnekorkarna flyger i luften överallt i Finland. Det tar tid att återgå till en normalare livsstil. Med det följer säkert många nya värderingar som uppstått under epidemins gång.

LYSSNA: Klicka här för att lyssna på tidigare avsnitt av nyhetspodden

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan