De flesta elever i Närpes högstadieskola övergår till distans – "Är en förebyggande åtgärd"

Närpes gymnasium har övergått till distansundervisning, liksom närliggande YA:s enhet, och även de flesta högstadieelever ska få undervisning på distans från och med måndag.. Det blir alltså stillsammare än vanligt på skolområdet. Zoom
Foto: Mats Eman

Närpes gymnasium har övergått till distansundervisning, liksom närliggande YA:s enhet, och även de flesta högstadieelever ska få undervisning på distans från och med måndag.. Det blir alltså stillsammare än vanligt på skolområdet.

Undervisning på distans kommer att gälla för de flesta elever i Närpes högstadieskola från och med i morgon måndag. Det är ett sätt att försöka förebygga spridningen av coronaviruset.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Pjelax skola och Stenbackens skola har satts i karantän med anledning av covid-19-exponering i skolorna. Alla lärare och alla elever är i karantän och distansundervisning gäller. Beslutet om karantän fattades av ledande läkaren på söndagen i enlighet med smittskyddslagen.

Närpes högstadieskola i sin tur minimerar verksamheten. Det är alltså inget beslut om att sätta enheten i karantän, eftersom det inte finns några bekräftade fall av exponering för covid-19 i skolan. Därför är det vård- och omsorgsnämnden som fattat beslutet enligt lagen om smittsamma sjukdomar. Nämnden konstaterade på söndagskvällen att undervisningen inte kan ordnas på ett tryggt sätt i full verksamhet, och att undervisningen därmed minimeras.

Vård- och omsorgsdirektör Jim Eriksson förklarar vad det här betyder. Största delen av högstadiets omkring 280 elever övergår till distansundervisning från måndag morgon, men det finns ett 50-tal elever med särskilda behov som fortfarande har rätt till närundervisning. Det här betyder att skolan inte kommer att vara helt stängd. Utgångspunkten är att även största delen av lärarna ska jobba på distans. Beslutet gäller från måndag fram till den 7 februari, i praktiken alltså den kommande skolveckan.

Eriksson säger att man nu vidtar en förebyggande åtgärd, med tanke på den muterade coronavirusvarianten, som smittar lättare, och risken för ytterligare smittspridning.

Annons
Han påpekar att högstadiet är en knutpunkt för elever från hela kommunen och många kommer med skolbuss till skolan.

De senaste dagarnas tester har visat att det också är en hel del unga personer som bekräftats ha covid-19. 

Enligt uppgifter på söndagen ska omkring fem nya fall av covid-19 ha bekräftats i Närpes.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Konsult anlitas för att styra upp psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt

Samuli Saarni fotad av Läkarförbundet 2013. Nu anlitas han som konsult för att utveckla psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Arkiv/Läkarförbundet

Samuli Saarni fotad av Läkarförbundet 2013. Nu anlitas han som konsult för att utveckla psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nu tar Vasa sjukvårdsdistrikt hjälp av en utomstående konsult för att styra upp och utveckla psykiatrin. Docenten Samuli Saarni besöker psykiatriska enheten nästa vecka.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan