Vasa tar till ett nytt system för att få vaccineringen av äldre att löpa smidigare. Nu tar man i bruk en kölista som alla Vasabor över 80 år gamla kan skriva upp sig på via telefon. Systemet är redan igång, meddelar hälsovårdenservicen i Vasa genom ett pressmeddelande.

Tidsbokningen till vaccinationen öppnade redan i måndags, men då utan kösystem. Ivriga äldre Vasabor ringde tidsbokningen i stor skara i hopp om att få boka en tid, med följden att bokningen blev överbelastad och många av de som ringde aldrig kom fram.

Genom kösystemet undviker men en situation där de som vill bli vaccinerade ringer varje vecka i hopp att de ska ha kommit fler doser.

I takt med att fler vaccindoser når staden ringer hälsovården sedan upp de som anmält sig i tur och ordning. Vaccinerna kommer att räcka till alla 80-plussare, även om det blir rusning till tidsbokningen och kösystemet, försäkrar överskötare Kathy Guss på hälsovården i Vasa.

"Vaccin finns säkert till alla äldre och man kan också ställa sig i vaccineringskön nästa vecka", säger Guss.


Tillgången till vaccin hänger på flera saker. Dels i vilken takt doserna skeppas till Finland och dels hur många av de doserna som delas ut till sjukvårdsdistriktet och staden.

Orsaken varför man inte bokar vaccinationstider med det samma är risken för att samma tider sedan måste ställas in om doserna inte når Vasa i tid. Det lönar sig alltså inte för hälsovården att dela ut tidsbokningar långt in i framtiden.

I samband med varje vaccinering av en person som fyllt 80 har också andra äldre personer som bor i samma hushåll och eventuella anhörigvådare rätt att få vaccinet avgiftsfritt.

Under de senaste veckorna har seniorer på äldreboenden vaccinerats. Hemvården och hemsjukvården sköter om vaccineringen av sina klienter.


Vaccineringstid för personer som är 80 år fyllda bokas per telefon måndag till torsdag klockan 9 till 15 och fredag klockan 9 till 14 på följande nummer enligt efternamnets första bokstav.

Bokstäverna A-J, tfn 040 665 0709 och 040 482 5110
Bokstäverna K-R, tfn 040 610, 3449 och 040 485 7210
Bokstäverna S-Ö, tfn 040 182 3049 och 040 679 0680
Lillkyro hälsostations vaccineringsbokning må-fr kl. 9-12 tfn 040 537 6453