13 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Eftersom coronaläget i Österbotten försämrats är Vasa centralsjukhus sedan förra veckan i full beredskap. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Eftersom coronaläget i Österbotten försämrats är Vasa centralsjukhus sedan förra veckan i full beredskap.

Över 500 personer testade sig för coronaviruset under måndagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 13 nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11.

Det betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 1891 personer. I går, måndag, rapporterade man om nio nya fall.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är på tisdagen 138. Det betyder att det sjunkit något – under måndagen och söndagen var incidensen 142.

Under måndagen var det 537 personer i distriktet som testade sig för coronaviruset. Testresultaten kan fortfarande komma med fördröjning eftersom trycket fortsättningsvis är stort på Fimlabs laboratorium i Tammerfors som analyserar proverna.

Annons

 

Kan öppna separat sjukhusavdelning

Vasa centralsjukhus fungerar för tillfället i full beredskap med anledning av pandemin. Infektionsöverläkare Juha Salonen sade på måndagen att det för tillfället är tio coronapatienter som behöver sjukhusvård. 

Läs också: Nya fall av muterade virusvarianten och fler som behöver sjukhusvård – "Men vi klarar läget som det är nu"

– Vi klarar av läget som det är nu, men om de blir mycket fler så måste vi öppna en separat avdelning. Gränsen går vid ungefär fjorton patienter, sade Salonen.


Över 7000 har fått vaccin

Under måndagen började Vasa sjukvårdsdistrikt vaccinera även de personer som är under 70 år och hör till riskgrupperna. Vaccineringen av dem som är över 80 år fortsätter som förut.

Enligt THL:s vaccinationskarta är det nu 7465 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. 1168 personer har fått båda doserna. Kartan uppdateras med fördröjning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Söndagens fall hör till kända smittkedjor – "Hittills ser det ut som att vi klarat påsken ganska bra"

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Söndagens tre nya coronafall finns i Laihela och Närpes. Hur vi klarat påsken klarnar under den kommande veckan, säger Marina Kinnunen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan