De tuffa åtgärder regeringen i morse informerade om berör enbart områden i den allvarligaste fasen, fasen med samhällsspridning, och de som befinner sig i accelerationsfasen. Det handlar om bland annat nedstängning av restauranger, övergång till distansundervisning för högstadiet och andra stadiet och att högst sex personer får samlas.

Regeringen kräver inte dessa åtgärder av områden som befinner sig i epidemins lindrigaste fas. Dit hör Mellersta Österbotten.

På morgonen talades om sjukvårdsdistrikt, och därmed var budet att både Kronoby och Karleby kommer undan de hårdare restriktionerna. Men på eftermiddagen var läget oklart och budet var att åtminstone restaurangstängningarna ska följa landskapsgränsen och inte sjukvårdsdistrikten. Kronoby hör till landskapet Österbotten och kan därför tvingas gå in i undantagstillståndet.

De områden som styrs att ta i bruk de hårdare åtgärderna är Helsingfors och Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Vasa, Åland och Lappland. Dessutom rekommenderas åtgärderna också i Östra Savolax, Södra Karelen, Birkaland, Mellersta Finland, Päijänne-Tavastland, Länsi-Pohja, Norra Österbotten, Södra Österbotten och Kymmenedalen.

Artikeln är uppdaterad 25.2 kl. 16.45 med att läget för Kronobys del är oklart och att det är möjligt att restriktionerna följer landskapsgränserna och inte sjukvårdsdistrikten.