|

Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov fyller 90 – firar med Zoomkalas

Michail Gorbatjov fyller jämnt och firar på distans. Zoom
Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

Michail Gorbatjov fyller jämnt och firar på distans.

När Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste ledare, fyller 90 år strömmar gratulationerna från världens toppolitiker in.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Joe Biden tillhör de som skickat hälsningar.

Även Vladimir Putin uppvaktar med en hyllning: "Du räknas med rätta till en galax av lysande, extraordinära människor, vår tids enastående statsmän som haft ett betydande inflytande på inrikes- och världshistorien", skriver Rysslands president i ett telegram.

Putin och Gorbatjov har inte alltid dragit jämnt. Den forne Sovjetledaren har genom åren stundtals pikat Putin. Den ryske presidenten har i sin tur kallat Sovjetunionens upplösning, den gärning som gjorde reformisten Gorbatjov historisk, för "århundradets största geopolitiska katastrof".

Gorbatjov har gått i karantän och väntar ut pandemin på sjukhus. Enligt en talesperson planerar han att fira bemärkelsedagen med ett digitalt kalas på videotjänsten Zoom.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hela festen smittades av corona – "Inte läge för middagsbjudningar"

Alla 20 deltagare på en fest smittades av corona.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT

Alla 20 deltagare på en fest smittades av corona.

Samtliga 20 personer som deltog i en fest i Östergötland smittades av coronaviruset, uppger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan