|

Den gemensamma ansökan förlängs – ansök om studieplats senast 7 april

Undervisnings- och kulturministeriet vill säkerställa att alla unga får tillräckligt mycket stöd och handledning inför den gemensamma ansökan. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Undervisnings- och kulturministeriet vill säkerställa att alla unga får tillräckligt mycket stöd och handledning inför den gemensamma ansökan.

Ursprungligen skulle den gemensamma ansökan stängda den 23 mars, men ansökan förlängs nu med drygt två veckor.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Undervisnings- och kulturministeriet meddelar att den gemensamma ansökan till utbildningar efter den grundläggande utbildningen förlängs på grund av coronaläget.

Ansökan skulle ursprungligen vara öppen fram till den 23 mars. Det nya slutdatumet är den 7 april och ansökan stänger då klockan 15.

"Den gemensamma ansökan som pågår för tillfället är historisk. I och med läropliktsreformen gäller den för första gången precis alla unga som går ut grundskolan, eftersom alla niondeklassare fortsätter från grundskolan till yrkesutbildning, gymnasiet eller exempelvis tiondeklassen", säger undervisningsminister Jussi Saramo i ett pressmeddelande.

Orsaken till den förlängda ansökan är att en betydande del av de berörda eleverna omfattas av distansstudier under flera veckor av ansökningstiden.

Annons

"Vi vill säkerställa att alla unga får allt stöd och all handledning som behövs för denna historiska gemensamma ansökan. Därför har vi beslutat att förlänga den gemensamma ansökan så att man hinner återgå till närundervisning innan ansökan slutar och kan gå igenom sina alternativ med skolans studiehandledare efter distansundervisningsperioden, säger Saramo.

Elever har också möjlighet att få handledning under perioden av distansundervisning. Handledningen kan genomföras med distansförbindelser, som smågruppshandledning eller som personlig handledning såvitt rekommendationer om hygien och avstånd garanteras.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Lättnader i restaurangbegränsningarna införs i natt – gäller också Österbotten

Restaurangbegränsningarna lindras på många håll i landet.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Restaurangbegränsningarna lindras på många håll i landet.

Tidigare har restaurangbegränsningarna indelats i två olika grupper. Nu införs en ny mellannivå med aningen lättare begränsningar.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan