|

Sitra: Den cirkulära ekonomin förändrar nästan alla jobb

Textilbranschen är en av de branscher där den cirkulära ekonomin redan syns väl. Arkivbild. Zoom
Foto: Emma Strömberg/SPT

Textilbranschen är en av de branscher där den cirkulära ekonomin redan syns väl. Arkivbild.

Den cirkulära ekonomin är en av de trender som tydligast påverkar framtidens arbete. Den kommer att medföra förändringar för nästan samtliga jobb.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hela 82 procent av finländarna anser att den cirkulära ekonomin skapar nya jobb i Finland. Det framkommer ur en undersökning som Sitra gjort.

I undersökningen har man sett på de effekter som den cirkulära ekonomin haft på byggsektorn, textilsektorn, elektroniksektorn och plastsektorn.

"I framtiden kommer den cirkulära ekonomins principer och praxis att påverka nästan alla jobb på något sätt. Det förutsätter att våra färdigheter kontinuerligt uppdateras", säger Sitras projektledare för cirkulär ekonomi Kari Herlevi i ett pressmeddelande.

Som exempel nämns byggbranschen där arbetet allt mer kommer fokusera på att renovera gamla byggnader i stället för att bygga nya. I undersökningen framkom också att designbranschen och utvecklingen av hållbara, reparerbara och återvinningsbara material kräver särskilt viktiga färdigheter inom cirkulär ekonomi.

Annons
”Den senaste tidens positiva nyheter från textilsektorn, batterisektorn och kemisk återvinning visar att den cirkulära ekonomin redan är en industriell verksamhet som sysselsätter ett stort antal människor. För att utvecklingen ska fortsätta behövs mer investeringar i utbildning och fortbildning", säger Herlevi.

Undersökningen genomfördes i januari 2021 genom Innolinks internetpanel. 2 136 personer besvarade undersökningen. Undersökningsmaterialet har samlats in kvoterat enligt ålder, kön och bostadsområde så att den är nationellt representativ för personer över 15 år. Undersökningens felmarginal är 2,1 procent.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Koskö Mill stänger i maj och spinnerimaskinerna är redan sålda – sju köpare stod på kö

Alicia Trezise-Segervall har drivit spinneriet Koskö Mill sedan 2017.
Foto: Ida Erikson

Alicia Trezise-Segervall har drivit spinneriet Koskö Mill sedan 2017.

Många företagare har påverkats av pandemin, så även Alicia Trezise-Segervall som driver spinneriet Koskö Mill. Nu har hon beslutat att avsluta verksamheten.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan