Ett nytt fall på Soites område – efter sportlov ska högstadieelever ha munskydd

Från och med måndag ska högstadieeleverna i Karleby och Kronoby använda munskydd. Zoom
Foto: Arkiv/Jannike Back

Från och med måndag ska högstadieeleverna i Karleby och Kronoby använda munskydd.

Ett nytt fall av coronasmitta har konstaterats på Soites område. För att kunna fortsätta med närstudier rekommenderas munskydd för högstadieeleverna i bland annat Karleby och Kronoby efter sportlov.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Närkontakterna till dagens smittade har kartlagts och satts i karantän. Sammanlagt har nu 222 fall konstaterats inom Soite sedan pandemins början. I nuläget vårdas ingen covidpatient på sjukhuset i Karleby.

På onsdagen hade Mellersta Österbottens regionala covid-19-myndighetsgrupp möte och kunde konstatera att coronaläget fortfarande som helhet är lugnt i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Därför fortsätter distriktet på utgångsnivån, som är epidemins lindrigaste fas.

Gruppen beslöt ändå att utvidga rekommendationen om användning av munskydd. För att säkra att närundervisningen kan fortsätta rekommenderas att också högstadierna använder munskydd i klasserna 7-9 från och med måndag 8 mars. Samtidigt uppmanar man högstadieeleverna att söka sig till coronatest redan vid lindriga symptom.

Redan en gång tidigare har högstadierna inom Soites område uppmanats använda munskydd. Det var i mitten av januari när Soite var i accelerationsfas och områden som var i den eller spridningsfasen rekommenderades använda munskydd i skolorna i årskurs 6 och uppåt. Men inom Soites område blev den användningen mycket kortvarig eftersom Soite redan efter en dag övergick till epidemins lindrigaste fas där rekommendationen inte var i kraft. 

Nu ska eleverna alltså ha munskydd igen, men denna gång gäller rekommendationen inte årskurs 6.

Den nya rekommendationen om användning av munskydd i högstadier och övriga rekommendationer och restriktioner på Soites område gäller till den 15 mars.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Inga nya smittfall inom Soite – men 90 personer är i karantän

För tillfället är 90 personer i karantän i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Nu håller man andan och hoppas att fallen inte ska öka.
Foto: Jonas Brunnström

För tillfället är 90 personer i karantän i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Nu håller man andan och hoppas att fallen inte ska öka.

De närmaste dagarna visar om Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt håller sig kvar på utgångsnivån. Smärtgränsen är snart nådd, säger infektionsöverläkare.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan