Institutet för hälsa och välfärd (THL) rapporterar om 797 nya fall av coronaviruset på onsdagen. Det innebär att sammanlagt 59 442 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins start.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 133,9. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 264,5, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 160,2 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 116,2 (THL:s siffror uppdateras med fördröjning, enligt Vasa sjukvårdsdistrikts egen rapportering är incidensen på onsdagen 103).

Sammanlagt 247 coronapatienter vårdades i tisdags på sjukhus runtom i landet, av dem behövde 39 intensivvård. Totalt 755 personer har enligt tisdagens uppgifter avlidit till följd av coronaviruset i Finland.


Från och med i måndags meddelar institutet inte längre om det exakt antalet personer som fått coronavaccinet. I stället anges hur hög andel av befolkningen som vaccinerats.

Enligt tisdagens uppgifter har 6,9 procent av befolkningen fått den första vaccindosen. 1,5 procent har fått också den andra dosen.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är andelen personer som fått den första vaccindosen 5,9 procent. I Vasa sjukvårdsdistrikt är andelen 8,0 procent och i Egentliga Finlands 7,7 procent, enligt THL.

I Vasa sjukvårdsdistrikts egen veckovisa rapportering på tisdagen uppgav man att det nu är kring 9 procent som fått första vaccindosen.

 

Så här rapporteras coronasiffrorna:

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.