|

Regeringen överväger att ta i bruk beredskapslagen – fyra paragrafer aktuella

Statsminister Sanna Marin. Zoom
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin.

Regeringens diskussioner i Ständerhuset i Helsingfors avslutades efter klockan 20 på onsdagskvällen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Onsdagens diskussioner handlade om coronasituationen i landet – med nästan 800 nya fall på onsdagen – och om att ta i bruk delar av beredskapslagen. Det skriver Statsrådet i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

För att ta i bruk beredskapslagen måste det råda undantagstillstånd i landet. Det gör det sedan i måndags. Beredskapslagen tas inte i bruk som helhet. Under onsdagen diskuterades fyra paragrafer som kan bli aktuella: 86, 88, 106 och 107.

Paragraferna 86 och 88 gör det möjligt att ta hjälp av privat vårdpersonal på allmänna sidan och gör det möjligt att skjuta upp icke-brådskande vård. 

Paragraferna 106 och 107 handlar om informationsgången: regeringen vill själv informera om statliga beslut och därför ta i bruk dessa paragrafer. Detta efter att Institutet för hälsa och välfärd uttryckt rekommendationer om resande under förra veckan. 

Annons
Målet är att fredagen den 5 mars bestämma vilka paragrafer som tas i bruk, och sedan framföra förslaget till riksdagen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Yle: EU:s vaccinintyg kan vara tillgängligt vid midsommar

I juni kan finländare på resa troligen visa att de fått coronavaccin genom att visa upp en så kallad QR-kod i nättjänsten Mina Kanta.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

I juni kan finländare på resa troligen visa att de fått coronavaccin genom att visa upp en så kallad QR-kod i nättjänsten Mina Kanta.

Genom att logga in i Mina Kanta-tjänsten ska man som resenär kunna visa att man vaccinerats, skriver Svenska Yle.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan