|

Kampen inför nästa riksdagsval i Sverige har börjat – L vill ingå i borgerlig regering 2022

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Zoom
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val i Sverige. L accepterar dock inte en regering där SD ingår. Partiet vill avveckla januarisamarbetet efter nästa budget i höst.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp har fattat beslut om hur man ska gå till val 2022.

Partistyrelsen har nu slagit fast att förutsättningarna för liberal politik är bäst om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en ny regering. "Vi är ett parti som håller ingångna avtal och vi kommer att bidra till att januariavtalet slutförs", skriver L-ledaren Sabuni på Dagens Nyheters debattsida.

– I dag är en viktig dag för Liberalerna, säger Sabuni i ett tal på Facebook.

Liberalerna konstaterar att ingen regering efter nästa val sannolikt kommer att kunna tillträda "utan att förhålla sig till något av de två nuvarande ytterkantspartierna".

Annons
"För att en ny och borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det att vara nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier", heter det på DN Debatt.

I debattartikeln understryks dock att : "Liberalerna kommer självfallet inte att acceptera en regering där Sverige­demokraterna ingår.

Partierna tänker dock under denna mandatperiod stanna kvar vid januarisamarbetet med den rödgröna regeringen. Under vissa förutsättningar.

"Så länge som övriga partier hedrar arbetet med de 73 punkterna och budgetsamarbetet kommer Liberalerna fortsätta att bidra och förhandla med sikte på att avtalet slutförs", står det i debattartikeln.

Nås en överenskommelse om budgetpropositionen för 2022 är Liberalernas syn att samarbetet därefter i ordnad form avvecklas.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Sveriges restriktioner – från 500 kunder till ensamfika

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har infört en rad åtgärder för att få oss att hålla avstånd och få ner smittan. Arkivbild.

I veckan meddelade Sveriges regering att de tar fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna. Så här har restriktionerna sett ut det senaste året i Sverige.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan