|

Antalet personer som behöver sjukvård på grund av corona har minskat en aning

Nästan 61 000 personer i Finland har testats positivt sedan epidemins början. Zoom
Foto: Sofie Fogde/SPT

Nästan 61 000 personer i Finland har testats positivt sedan epidemins början.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 704 nya coronafall på fredagen. Det innebär att sammanlagt 60 904 personer i Finland testats positivt sedan epidemins början.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 143,1. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 281,6, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 173,4 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 109,7. På Åland är den 427,7, vilket är högst i landet.

Under det senaste dygnet har ytterligare 3 personer mist livet på grund av covid-19. Finlands coronarelaterade dödssiffra stiger därmed till 767.

På sjukhus runtom i landet vårdas 239 coronapatienter. Av dem behöver 38 intensivvård. Antalet som behöver sjukvård har minskat en aning jämfört med ett dygn tidigare, då siffran var 245.

Sammanlagt 448 438 personer i landet har fått sin första dos av vaccinet, vilket motsvarar omkring 8,1 procent av landets befolkning. 84 139 personer har fått också den andra dosen.

Annons
Enligt institutets vaccinationskarta finns omkring 117 178 av de vaccinerade personerna inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, 44 850 inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och 16 559 inom Vasa sjukvårdsdistrikt.


 

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.
 

Visa fler
|

Yle: EU:s vaccinintyg kan vara tillgängligt vid midsommar

I juni kan finländare på resa troligen visa att de fått coronavaccin genom att visa upp en så kallad QR-kod i nättjänsten Mina Kanta.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

I juni kan finländare på resa troligen visa att de fått coronavaccin genom att visa upp en så kallad QR-kod i nättjänsten Mina Kanta.

Genom att logga in i Mina Kanta-tjänsten ska man som resenär kunna visa att man vaccinerats, skriver Svenska Yle.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan