|

Venezuela trycker miljonsedlar

Gamla, i princip värdelösa, venezuelanska sedlar. Arkivbild. Zoom
Foto: Fernando Llano/AP/TT

Gamla, i princip värdelösa, venezuelanska sedlar. Arkivbild.

Hyperinflationen rusar i Venezuela, och nu har landets centralbank beslutat trycka nya sjusiffriga sedlar av den allt mer värdelösa valutan bolivar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nästa vecka kan venezuelanerna handla med sedlar värda 200 000, 500 000 och en miljon bolivar. Det senare värdet motsvarar i runda slängar 0,45 euro.

Sedan tidigare har invånarna kunnat handla med sedlar värda upp till 50 000 bolivar, som alltså motsvarar mindre än fem cent.

"De här nya sedlarna kommer att vara ett komplement till de nuvarande sedlarna och möter behoven för nationens ekonomi", skriver centralbanken i ett uttalande.

Bolivaren har bytts ut flera gånger de senaste åren, i försök att få bukt med den hyperinflation landet drabbats av på grund av kris och vanstyre, och de venezuelaner som kan använder den amerikanska dollarn som betalningsmedel.

Annons
Samtidigt fortsätter inflationen, i januari var den enligt centralbanken 2 665 procent på rullande helårsbasis. Det var ändå en nedgång mot december och en västanfläkt mot 2018, när inflationen enligt Internationella valutafonden IMF låg på över en miljon procent.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Johnson Matthey valde Vasa – "Det här är en historisk dag"

Vi har liverapporterat hela dagen om Johnson Mattheys historiska etablering i Vasa. Du kan också i efterhand läsa om allt som hänt denna händelserika dag – och om reaktioner på nyheten. 

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan