|

Varning för stor lavinfara i svenska fjällen

Naturvårdsverket avråder från att vistas i Kebnekaisefjällen och Västra Vindelfjällen. Arkivbild. Zoom
Foto: Mats Lennartson / TT

Naturvårdsverket avråder från att vistas i Kebnekaisefjällen och Västra Vindelfjällen. Arkivbild.

Det råder stor lavinfara i fjällen. Särskilt kritiskt är läget i Kebnekaisefjällen och i Västra Vindelfjällen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Naturvårdsverket i Sverige har utfärdat en klass 4-varning i Kebnekaiseområdet i Norrbotten och Västra Vindelfjällen i Västerbotten, vilket innebär att det bedöms råda mycket farliga lavinförhållanden. Naturvårdsverket avråder från att vistas i och nära brant terräng det kommande dygnet.

Natten mot onsdag utlöstes en stor lavin nära Kebnekaises fjällstation, som stannade strax innan den nådde fram till husen. Efter en storm gick flera spontana laviner på syd- och sydostsluttningar, stora nog att begrava en människa, enligt Naturvårdsverket.

I Vindelfjällen väntas nederbörd, hårda vindar och snödrev – vilket ökar påfrestningen på redan svaga lager. Naturvårdsverket bedömer att vikten av en skid- eller skoteråkare räcker för att utlösa en lavin.

"Undvik även att färdas nedanför branta sluttningar. Detta gäller framförallt i smala dalgångar. Undvik särskilt områden med tunt snötäcke eller i närheten av klippor eller uppstickande stenar", skriver de på hemsidan Lavinprognoser.

Annons
I övriga prognosområden bedöms lavinfaran uppgå till klass 3-varning, vilket innebär att det finns en betydande lavinfara.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

UTBLICK: Mamma skulle vända på väskan – "Rör den inte", skrek kvinnan bakom disken

En bild som väcker oro. Demonstrant och poliser på Nordirland.
Foto: Lehtikuva/Paul Faith

En bild som väcker oro. Demonstrant och poliser på Nordirland.

I skuggan av terrordåden på 2000-talet har många europeer glömt tre decennier av terror i Irland och Storbritannien. Påskupploppen i Nordirland var en påminnelse. Frågan är hur allvarligt de bör tas.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan