Nu öppnar vi kandidattestet för kommunerna i svenska Österbotten – hitta din kandidat här

Zoom
Foto: Kati Hiekkanen

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kandidat som tycker mest som du.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nästa år är det Österbottens välfärdsområde som tar över vården i landskapet Österbotten. För Karleby och Kronoby är det Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun som gäller.

Det betyder att kommunerna står inför en ny situation som säkert kräver en hel del diskussioner på fullmäktigesammanträdena de närmaste åren. Vården står nämligen för cirka hälften av kommunernas budget. 

Kommunfusioner har diskuterats i de svenskösterbottniska kommunerna under många år. Går man längre tillbaka i historien har en del fusioner också gjorts.

Vårdfrågan har drivit fram kommunfusion som ett alternativ igen. Är det vettigt att slå ihop kommuner? Och i så fall: Vilka kommuner borde slås ihop? 

Annons

"När pengar inte finns till allt, ska man då höja skatten eller dra ner på servicen?"

 

Med hjälp av vårt kandidattestet får du veta vad de österbottniska kandidaterna i kommunalvalet tycker. Du får också veta en del om hur kandidaterna vill utveckla sin kommun.

När pengar inte finns till allt: Ska man då höja skatten eller dra ner på servicen? Vilken service kan man i så fall avstå? Och hur viktigt är det att kommunen satsar på klimatsmarta och hållbara lösningar trots att kostnaderna kanske blir högre? 

Kandidattestet, som är gemensamt för Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten, består av tio allmänna frågor och fem kommunspecifika frågor. 

Femton frågor kan givetvis inte ge en heltäckande bild av en kandidat eller vad man själv vill som väljare. Men frågorna borde göra det enklare att välja kandidat. 

15

frågor finns med i kandidattestet. Fem är kommunspecifika.

 

Resultatet från kandidattestet kommer att användas i journalistiken. Under veckorna fram till valet den 13 juni ser vi på Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten på svaren och skriver om hur kandidaterna tänker i olika frågor.

Genom artiklarna får man en bredare uppfattning om vad kommande beslutsfattare vill, det vill säga vilken typ av beslut vi kan vänta oss under nästa mandatperiod. Det kan handla om hur stor andel av kandidaterna i Malax som stöder utvidgning av vindkraft eller hur många kandidater i Kronoby som anser att man borde byta landskap till Mellersta Österbotten för att säkra vården. 


En hel del kandidater har redan gjort testet och fler har möjlighet eftersom testet fortsättningsvis är öppet också för kandidaterna. 

Ta en stund och fyll i vårt kandidattest. I bästa fall hittar du en kandidat som tänker precis som du om att utveckla er kommun. Och även om du inte hittar en lämplig kandidat får du en uppfattning om vilka frågor som är aktuella i kommunen och hur de som ska besluta om dem tänker.

Testet hittar du här: https://valtest.vasabladet.fi/. 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Peter Albäck kandiderar för Sannfinländarna

Peter Albäck kandiderar för Sannfinländarna.
Foto: Arkiv/Eva-Stina Kjellman

Peter Albäck kandiderar för Sannfinländarna.

I helgen skrev Peter Albäck ut sig ur Centern. Nu ställer han upp för Sannfinländarna i Kronoby.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan