Få coronasmittade i Södra Österbotten – ett enda fall fick stora följder

En smittad person har rört sig på centralsjukhuset i Seinäjoki. Det här kan sinka operationer, eftersom 22 exponerade vårdanställda nu sitter i karantän. Zoom
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

En smittad person har rört sig på centralsjukhuset i Seinäjoki. Det här kan sinka operationer, eftersom 22 exponerade vårdanställda nu sitter i karantän.

Under veckoslutet hittades endast sju nya fall av covid-19 i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Men en av de drabbade rörde sig på centralsjukhuset i Seinäjoki.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var en person som studerar social- och hälsovård som smittats av coronaviruset och som rört sig i sjukhuset. 22 vårdanställda har exponerats för viruset och de sitter nu i karantän. Det här innebär i sin tur att en del operationer och poliklinikbesök kan bli framflyttade, ifall ersättande personal inte kan hittas.

Sammanlagt 679 personer i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har hittills smittats. Under de två senaste veckorna har 55 nya smittfall hittats, vilket betyder att incidensen är 28,5. 

Av dem som insjuknat under den gångna veckan, befann sig 52 procent redan i karantän. 48 procent hade smittats på privata tillställningar, medan endast 9 procent hade fått viruset av någon familjemedlem.

I 26 procent av fallen är det oklart varifrån smittan kommit. De flesta drabbade har smittats antingen i huvudstadsregionen eller någonstans i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Annons

På måndagen vårdades tio personer på avdelning inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. De flesta av dem vårdades i Ilmola.

Totalt 19 personer har avlidit som en följd av covid-19, av dem 9 under 2021.

I söndags undersöktes 322 test, av dem var 0,6 procent positiva.

Av de positiva svaren som hittades förra veckan, sändes fem slumpvis utvalda prov för vidare analys. Där framgick att de flesta som nu insjuknar, har drabbats av den brittiska varianten som smittar lättare än det ursprungliga viruset.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Hundratals vaccindoser höll på att gå ut i Vasa – men överläkare Heikki Kaukoranta såg till att de blev använda

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.
Foto: Karolina Åsmus

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Från och med nästa vecka får friska personer som fyllt 50 vaccinera sig i Vasa. I söndags lyckades man rädda 700 vaccindoser från att kastas bort i staden.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan