–Vi har aldrig sett något liknande. Det roligaste tycker jag är att det är så många unga människor som börjat sticka, säger Birgitta Björk.

I samband med att coronapandemin kom till Finland och människor började tillbringa mera tid i hemmet märkte Björk en ökning i försäljningen. Folk köpte garn till sina isolerade äldre släktingar eller så började de själva virka eller sticka.

Den riktigt stora stickboomen inträffade däremot först under hösten 2020 med de isländska Riddari tröjorna. Det isländska garnet Léttlopi som oftast används för att sticka Riddari tröjor är i princip omöjligt att få tag i. Dagligen får Birgitta Björk mejl av personer som frågar efter garnet.

– Jag har en hel hylla som borde vara fylld med tiotals olika färger men nu är det noll, säger Birgitta Björk.

Vörå Handarbetsaffär.

Den stora sticktrenden är Strömsötröjan just nu. Att det är ett finländskt mönster som dominerar glädjer Birgitta Björk.

–Vi har i alla år stickat isländska, svenska, norska och danska mönster. Därför är det jättekul med ett finländskt mönster, som dessutom hela Finland stickar! Det är nästan konstigt om någon kommer in nu och ska sticka något annat än Strömsötröjan, säger Birgitta Björk.

Populära färger med störst åtgång vid Vörå Handarbetsaffär är senapsgult, rostbrunt, petroleum och olika nyanser av grått.

Sticktrenderna sprids främst via sociala medier och bloggar, men också från mun till mun. Coronapandemin i kombination med att folk uppskattar hållbarhet, närproducerat och handgjort har enligt Björk bidragit till sticktrenden.

– Bloggare inspirerar vilket är jätteroligt. Två bloggare som jag gärna vill nämna är Lindas Lantliga och Lykkeliten, de är två jätteviktiga lokala inspiratörer, säger hon.

Populära färger är senapsgult, rostbrunt, petroleum och olika nyanser av grått.


I Vörå Handarbetsaffär säljs också lokalt producerade och handsydda barnkläder av märket Dolce Vita Design. Enligt Björk hade det inte fungerat lika bra att sälja handgjorda kläder för tjugo år sedan. I dag är det däremot helt rätt i tiden.

Birgitta Björk själv har stickat sedan sjätte klass och finner en stor njutning i handarbetet. Att stickning är bra för hjärnan tvivlar hon inte på. Hon har arbetat vid Vörå Handarbetsaffär i Vörå sedan 1992 och blev delägare i handarbetsaffären för 16 år sedan tillsammans med sin bror Kaj Björk.

Ursprungligen köptes handarbetsaffären av deras mamma Gretel Björk. Gretel Björk stickar ännu regelbundet plagg som säljs i handarbetsaffären. Vörå Handarbetsaffär finns också i Vasa, där drivs butiken av Kaj och hans hustru Marlene.

– Det här känns inte som ett jobb, det är bara roligt. På somrarna brukar jag sitta utanför butiken och sticka i solen i väntan på kunder, säger Birgitta Björk.


Att sticka är inte svårt. Det viktigaste är att ha ett intresse och en vilja att lära sig. Att hitta information online är lätt och på Youtube finns många videor på hur man stickar både lättare och svårare saker.

Birgitta Björk rekommenderar att man börjar med tjockt garn, tjocka stickor och tar sig an ett lätt och snabbt stickprojekt om man är nybörjare. En tubhalsduk är ett bra exempel på något som går snabbt att sticka och som alla med en vilja klarar av att sticka.

– Har man kört fast får man gärna fråga hjälp av mig, jag är ingen expert men har stickat många olika mönster och hjälper gärna till, säger Birgitta Björk.

Till våren och sommaren tror Birgitta Björk att det kommer vara trendigt att sticka Strömsötröjan för barn men också virkade toppar och plagg stickade med tunnare och svalare garn.

Hon tror att sticktrenden kommer att hålla i sig till sommaren, men att de tjocka garnen byts ut mot svalare garn av bomull, lin, viskos och bambu. Många föredrar också att virka sommarplagg istället för att sticka eftersom virkade plagg känns lättare.


Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media.