|

KBL: Trendigt och helt rätt i tiden att sticka

Birgitta Björk hjälper gärna kunder hitta rätt garn för sina stickprojekt. Zoom
Foto: Elin Borgmästars

Birgitta Björk hjälper gärna kunder hitta rätt garn för sina stickprojekt.

Det råder en stor stickboom bland finländare. Under fjolåret var det många som hittade en ny hobby i handarbetet och särskilt i stickningen. Den stora sticktrenden har Birgitta Björk, delägare i Vörå Handarbetsaffär, tydligt märkt av i Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

–Vi har aldrig sett något liknande. Det roligaste tycker jag är att det är så många unga människor som börjat sticka, säger Birgitta Björk.

I samband med att coronapandemin kom till Finland och människor började tillbringa mera tid i hemmet märkte Björk en ökning i försäljningen. Folk köpte garn till sina isolerade äldre släktingar eller så började de själva virka eller sticka.

Den riktigt stora stickboomen inträffade däremot först under hösten 2020 med de isländska Riddari tröjorna. Det isländska garnet Léttlopi som oftast används för att sticka Riddari tröjor är i princip omöjligt att få tag i. Dagligen får Birgitta Björk mejl av personer som frågar efter garnet.

– Jag har en hel hylla som borde vara fylld med tiotals olika färger men nu är det noll, säger Birgitta Björk.

Annons
Vörå Handarbetsaffär.
Foto: Elin Borgmästars

Vörå Handarbetsaffär.


Den stora sticktrenden är Strömsötröjan just nu. Att det är ett finländskt mönster som dominerar glädjer Birgitta Björk.

–Vi har i alla år stickat isländska, svenska, norska och danska mönster. Därför är det jättekul med ett finländskt mönster, som dessutom hela Finland stickar! Det är nästan konstigt om någon kommer in nu och ska sticka något annat än Strömsötröjan, säger Birgitta Björk.

Populära färger med störst åtgång vid Vörå Handarbetsaffär är senapsgult, rostbrunt, petroleum och olika nyanser av grått.

Sticktrenderna sprids främst via sociala medier och bloggar, men också från mun till mun. Coronapandemin i kombination med att folk uppskattar hållbarhet, närproducerat och handgjort har enligt Björk bidragit till sticktrenden.

– Bloggare inspirerar vilket är jätteroligt. Två bloggare som jag gärna vill nämna är Lindas Lantliga och Lykkeliten, de är två jätteviktiga lokala inspiratörer, säger hon.

Populära färger är senapsgult, rostbrunt, petroleum och olika nyanser av grått.
Foto: Elin Borgmästars

Populära färger är senapsgult, rostbrunt, petroleum och olika nyanser av grått.I Vörå Handarbetsaffär säljs också lokalt producerade och handsydda barnkläder av märket Dolce Vita Design. Enligt Björk hade det inte fungerat lika bra att sälja handgjorda kläder för tjugo år sedan. I dag är det däremot helt rätt i tiden.

Birgitta Björk själv har stickat sedan sjätte klass och finner en stor njutning i handarbetet. Att stickning är bra för hjärnan tvivlar hon inte på. Hon har arbetat vid Vörå Handarbetsaffär i Vörå sedan 1992 och blev delägare i handarbetsaffären för 16 år sedan tillsammans med sin bror Kaj Björk.

Ursprungligen köptes handarbetsaffären av deras mamma Gretel Björk. Gretel Björk stickar ännu regelbundet plagg som säljs i handarbetsaffären. Vörå Handarbetsaffär finns också i Vasa, där drivs butiken av Kaj och hans hustru Marlene.

– Det här känns inte som ett jobb, det är bara roligt. På somrarna brukar jag sitta utanför butiken och sticka i solen i väntan på kunder, säger Birgitta Björk.


Att sticka är inte svårt. Det viktigaste är att ha ett intresse och en vilja att lära sig. Att hitta information online är lätt och på Youtube finns många videor på hur man stickar både lättare och svårare saker.

Birgitta Björk rekommenderar att man börjar med tjockt garn, tjocka stickor och tar sig an ett lätt och snabbt stickprojekt om man är nybörjare. En tubhalsduk är ett bra exempel på något som går snabbt att sticka och som alla med en vilja klarar av att sticka.

– Har man kört fast får man gärna fråga hjälp av mig, jag är ingen expert men har stickat många olika mönster och hjälper gärna till, säger Birgitta Björk.

Till våren och sommaren tror Birgitta Björk att det kommer vara trendigt att sticka Strömsötröjan för barn men också virkade toppar och plagg stickade med tunnare och svalare garn.

Hon tror att sticktrenden kommer att hålla i sig till sommaren, men att de tjocka garnen byts ut mot svalare garn av bomull, lin, viskos och bambu. Många föredrar också att virka sommarplagg istället för att sticka eftersom virkade plagg känns lättare.


Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och som utges av HSS Media. 
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Elkablar orsakade brand i Vörå

En stor industribyggnad fick påhälsning av räddningsverket efter att ett automatlarm gått igång. Det visade sig brinna i mellantaket.
Foto: Tom Forsman

En stor industribyggnad fick påhälsning av räddningsverket efter att ett automatlarm gått igång. Det visade sig brinna i mellantaket.

En stor industribyggnad fick påhälsning av räddningsverket efter att ett automatlarm gått igång. Det visade sig brinna i mellantaket.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan