|

Brandkåren visade upp sin station

Musse Asplund, Sky Linman, Sara-Li Asplund (skymd) och Kim Asplund sorterar batterier i brandbilsgaraget. Brandbilar och utrustning förevisades i Dragnäsbäck. Kennet Carlström med sonen Melvin Carlström försöker pricka rören med vattenstrålen. Peter Dahlström övervakar. I rökdykningsrummet fick besökarna lära sig hur det ser ut i ett rökfullt rum.
Hur ska man göra om matolja brinner och hur är det är att gå in i ett rökfullt rum? Det och mycket mer fick man lära sig när det var öppet hus hos Dragnäsbäck frivilliga brandkår.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Brandstationer runtom i landet öppnade sina portar på lördagen. Med det inleds den nationella brandsäkerhetsveckan då man vill uppmärksamma medborgarna på att kontrollera brandsäkerheten. I Vasa ordnade Dragnäsbäck Frivilliga Brandkår olika uppvisningar vid sin brandstation. – Evenemanget är ett bra sätt att lära barn om brandsäkerhet och informera om frivilliga brandkårens verksamhet, säger Kjell Krooks som är ordförande för brandkåren. Dragnäsbäck frivilliga brandkår är en så kallad avtalsbandkår. Det betyder att medlemmarna kan få ett larm ifall Österbottens räddningsverk behöver dem. – Det finns ungefär 20 personer med i larmgruppen. När det kommer ett larm får alla veta det via ett textmeddelande på telefonen, säger Krooks. Efter att larmet kommit har man 15 minuter på sig att få i väg den större brandbilen och 30 minuter för den mindre bilen. Årligen deltar man i omkring 30 utryckningar. Nya medlemmar ansluter sig emellanåt till frivilliga brandkåren. De yngre får börjar i ungdomsavdelningen för 10- till 16-åringar innan de får komma med i alarmavdelningen. Därtill har Dragnäsbäck frivilliga brandkår en damklubb och en veteranklubb för över 55-åringar. Övningar för brandkårens medlemmar sker i regel varje tisdag. – Vi ordnar själva mycket av utbildningen eller så tar vi in föreläsare, säger Krooks. Många passade på att komma till brandstationen på lördagen. Besökarna fick bekanta sig med brandutrustningen och få information om olika eldsvådor. Brandkårsmedlemmarna visar hur man släcker en fettbrand. Det är en brand som uppstår när matolja brinner. På gården har Joakim Berg värmt upp matolja på en uttjänt köksspis. Oljan i kastrullen fattar eld och han lägger ett lock över för att släcka elden. Om olja börjar brinna i en kastrull måste elden kvävas med ett kastrullock eller en brandfilt. Vatten är nämligen en utesluten släckningsmetod vid en fettbrand. Berg demonstrerar genom att skvätta i lite vatten i den brinnande kastrullen. Genast slår en flera meter hög eldpelare upp. Publiken på behörigt avstånd reagerar med skräckblandad förtjusning.

Kommentarer

Juristen tipsar: Tänk på det här då du börjar sommarjobba

Nyhetsbild
Sini Hernesaho är jurist vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland och arbetar med arbetarskyddsfrågor. Hon tycker det är viktigt att sommarjobbarna har koll på sina rättigheter. Foto: Alexandra Furu
Vilka rättigheter har du som sommarjobbare, och vad ska du göra om du blir dåligt behandlad? Här svarar juristen Sini Hernesaho på frågorna.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan