|

Hårda begränsningar införs i kollektivtrafiken inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt – träder i kraft på lördag

Från och med lördag får endast 50 procent av det normala passagerarantalet åka i fordonen inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Zoom
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Från och med lördag får endast 50 procent av det normala passagerarantalet åka i fordonen inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Från och med den 27 mars fram till den 25 april får endast hälften av det normala passagerarantalet resa med kollektivtrafiken eller övrig trafik för större grupper.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Passagerarantalet i kollektivtrafiken ska halveras inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt för att hindra spridningen av coronaviruset, meddelar Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Enligt Traficoms bedömning är virusläget inom sjukvårdsdistriktet så allvarligt att det nu är nödvändigt att ta till det striktaste knepet lagen tillåter.

Begränsningen gäller från och med lördag den 27 mars fram till den 25 april.

Under begränsningsperioden får maximalt 50 procent av det normala passagerarantalet åka i fordonen. Det gäller alla fordon som är ämnade för över 10 personer.

Annons

Utöver kollektivtrafiken omfattas även trafik som är begränsad till specifika grupper av beslutet. Dock gäller begränsningen under vardagar inte barn födda 2008 eller senare. Ifall grundskolans övre årskurser återvänder till skolorna ska begränsningen inte heller gälla barn födda 2005 eller senare.

Begränsningsbeslutet får ändå inte leda till att någon fråntas sin lagstadgade rätt till service eller att tjänstemän hindras från att utföra sina tjänsteuppdrag. Traficom poängterar att det finns många grupper i samhället som är berättigade till lagstadgad service.

Eftersom det stundvis exempelvis under vardagar då skolbarnen slutar skolan kan uppstå situationer då över hälften av passagerarplatserna uppfylls i fordonen, påminner Traficom om att det i sådana situationer är ytterst viktigt att ta hänsyn till hygienanvisningar såsom att bära munskydd och sköta sin handhygien.

Traficom kom tidigare i veckan med ett liknande beslut för trafiken i Egentliga Finland. I Egentliga Finland begränsas passagerarantalet till hälften av det normala från och med i dag, torsdag, fram till den 23 april.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

280 nya coronafall – nu över 900 avlidna i Finland

Sedan epidemins början har över 85 000 personer i Finland bekräftats vara coronasmittade.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Sedan epidemins början har över 85 000 personer i Finland bekräftats vara coronasmittade.

Över en fjärdedel av Finlands befolkning har fått sin första dos av coronavaccinet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan