Tre nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2 292 personer. I går rapporterade man om sex nya fall och i måndags om ett.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på onsdagen 21, vilket betyder att det stigit en aning sedan tisdagen då incidensen var 19. Förra onsdagen var incidensen 35.

Totalt var det 338 personer i sjukvårdsdistriktet som testade sig för coronaviruset under tisdagen.


Masstester vid järnvägsstationen i Vasa under påskhelgen

Trots att coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt blivit allt bättre rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp ändå att man firar påsken i hemknutarna. Detta eftersom smittläget är mera oroväckande på andra håll i Finland och utomlands. De flesta nya coronafall som konstaterats i Österbotten under de senaste två veckorna har sitt ursprung utanför distriktet.

"För att läget i Österbotten ska hållas stabilt uppmanas befolkningen till eftertänksamhet då det kommer till resande", skriver coronagruppen i ett pressmeddelande.

Coronagruppen rekommenderar också att man har låg tröskel för att gå och ta ett coronatest. Under påskhelgen ordnar sjukvårdsdistriktet och Vasa stad mobil provtagning vid järnvägsstationen i Vasa där speciellt resenärer som anländer till staden uppmanas låta testa sig.

Provtagningen sker vid en ambulans på torsdag 1 april klockan 17.30–18.30, fredag 2 april klockan 17.30–18.30 och måndag 5 april klockan 17.30–18. Det kostar ingenting att ta ett test och även symptomfria personer får testa sig. Provsvaren kommer inom två–tre dygn.


Nästan 29 000 har fått första vaccindosen

Vasa sjukvårdsdistrikt ger varje tisdag ut ny statistik på hur många i distriktet som fått coronavaccin. Enligt veckans siffror har nu cirka 28 690 personer, det vill säga 20,7 procent av befolkningen över 16 år, fått den första vaccindosen. 

Cirka 1 640 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.