;
|

Perhovargar kan vara släkt med hybrider

NyhetsbildZoom
Vargrättegången. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
I RÄTTEN. Det kan finnas ett släktskap mellan de varghybrider som sköts i Perho år 1994 och de vargar som sköts i samma trakt i januari 2013.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Prover från båda jakterna har undersökts på det ryska Vavilovinstitutet. Laboratoriechef Dimitri Politov bekräftade i tingsrätten i dag att det kan finnas ett släktskap.

- Men för att kunna uttala mig med större säkerhet borde jag ha tillgång till det finländska dna-jämförelsematerialet, sade Politov.

Han hördes per video och med hjälp av tolk. Totalt 13 vargprover har på försvarets initiativ sänts till Vavilovinstitutet för bedömning.

Dagens första vittne var Kaarlo Nygren. Han har varit verksam som forskare under åren 1971-2010.

Nygren, själv specialiserad på älgforskning, grundade ett viltforskningsinstitut i Ilomants där en stark älgstam lever sida vid sida med storvilt.

Nygren fick in totalt 20.000 djur till viltforskningsinsitutet, däribland 130 vargar. En bit in på 1990-talet märkte han hur vargarna började ändra i utseende.

En tiondel av alla vargar som kom in efter den här tiden misstänktes vara något annat än rasrena vargar.

Nygren berättade i rätten att alla vargar sändes vidare till viltforskningsinstitutet i Taivalkoski. I början fick han respons på tagna dna-prover, men efter att rovdjursforskaren Erik S Nyholm gick i pension år 1996 upphörde responsen att komma.

Det var då Ilpo Kojola hade tagit plats som Erik S Nyholms efterträdare.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Papparollen ger Punkky positivare livssyn

PEDERSÖRE

Kaj Antfolk, för de flesta känd som "Punkky", i Lillby hörde Sex Pistols som barn någon gång i början av 80-talet och efter det var inget som förut. Sedan dess har han vigt livet åt musik och skapande i olika former.

Nyhetsbild
Lokalt

Ett år senare: Cancersjuka Janina föredrar tryggheten hemma framom värmen i fjärran land

VASA Lufttrycket under flygresan till Filippinerna gav henne så grym huvudvärk och problem med balansen att hon togs in på sjukhus. Läkaren gav henne flygförbud. Ett år senare mår Janina Tuomisto bättre, tar en dag i taget och ser med tillförsikt på framtiden.

Nyhetsbild
Inrikes

Finland ensamt om kampen mot tiden

Intresset för att slopa sommartiden är begränsat inom EU. Trots den finländska regeringens öppning går frågan inte vidare. För EU-kommissionen rinner tiden ut. Nya lagförslag måste läggas fram senast i vår, men det politiska trycket på slopandet av sommar

Nyhetsbild
Opinion

Ledare: Luoma eller Vikström?

1

Oberoende av vem av de två som väljs till ärkebiskop, ligger de stora utmaningarna i en balansgång mellan att hålla ihop en kyrka med många röster och samtidigt stävja medlemstappet.

Mest läst senaste veckan