|

Färre lämnar kyrkan i coronatider

Utträdena ur kyrkan har minskat med en femtedel under coronaepidemin. Zoom
Foto: Jeanette Östman-SPT

Utträdena ur kyrkan har minskat med en femtedel under coronaepidemin.

Många dop har flyttats, men det är fortfarande oklart om det kommer att påverka kyrkans medlemsantal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Epidemin har fått färre finländare att träda ut ur kyrkan, skriver webbtjänsten Eroakirkosta.fi i ett pressmeddelande. Mellan oktober och mars var utträdesanmälningarna omkring en femtedel färre än de varit i medeltal under det föregående årtiondet.

"I slutet av sommaren verkade utträdena fortfarande vara på samma nivå som förut. Förändringen är ganska tydlig", säger informatören Jori Mäntysalo i pressmeddelandet.

Uppgifterna gäller den Evangelisk-lutherska kyrkan och Finlands ortodoxa kyrka. Siffrorna kommer från eroakirkosta.fi och kyrkans statistik.

På grund av begränsningarna har också dop flyttats och det är oklart hur antalet döpta påverkas.

Annons
Det finns stora skillnader mellan vilka åldersgrupper som hör till kyrkan. Bland 33-åringarna är det endast 51 procent som är medlemmar i den Evangelisk-lutherska kyrkan. Motsvarande siffra för personer över 90 år är 90 procent.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Högutbildade med utländsk bakgrund går arbetslösa i Vasa – "Vi har inget utrymme för rasism"

Sadaka Tamanna Rumi hoppas att programmet Vaasa International Talents kommer att hjälpa henne att få in en fot i arbetslivet.
Foto: Vilhelmina Öhman/SPT

Sadaka Tamanna Rumi hoppas att programmet Vaasa International Talents kommer att hjälpa henne att få in en fot i arbetslivet.

Höga språkkrav, brist på nätverk, en ovillig organisationskultur och fördomar hindrar utbildade personer med utländsk bakgrund från att få jobb i Vasa. Pilotprojektet Vaasa International Talents sammanför internationella studerande med arbetslivet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan