|

Konsttjuv gripen – van Gogh-verk saknas än

"Lentetuin" av Vincent van Gogh (1884). Zoom
Foto: Groninger Museum via AP/TT

"Lentetuin" av Vincent van Gogh (1884).

Nederländsk polis har gripit en 58-årig man misstänkt för att ligga bakom två spektakulära konststölder under fjolåret. De stulna tavlorna, varav en av postimpressionisten Vincent van Gogh, är ännu inte funna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Lentetuin" (vårträdgård), den stulna van Gogh-målningen, uppskattas vara värld över 60 miljoner svenska kronor. Tavlan målades tidigt i konstnärens karriär och delar därför inte den intensiva färgsättningen och de uttrycksfulla pendeldrag som senare kom att karaktärisera hans verk.

Stölden, som ägde rum i mars 2020 från Singer Laren-museet nära Amsterdam, kunde ske relativt obemärkt då museet var stängt till följd av pandemin. Målningen var utlånad till museet från Groninger-museet i samma land.

Den andra tavlan – "Två skrattande pojkar med tennstop" av den framstående porträttmålaren Frans Hals – stals i augusti samma år från Hofje van Mevrouw van Aerden-museet i staden Leerdam.

De skrattande gossarna har levt farligt på museet – detta var tredje gången som tavlan försvann från byggnaden. Den stals även 1988 och 2011.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Två artister till avslöjade – står på scen i slutet av juli

Tarja Turunen blev känd som vokalist i Nightwish, men är numera soloartist.
Foto: Tim Tronckoe

Tarja Turunen blev känd som vokalist i Nightwish, men är numera soloartist.

Hon var sångare i ett finländskt band som haft stora framgångar internationellt. Nu är hon bokad till Karleby vinfest.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan