"Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen har meddelat att hennes älskade make prins Philip, hertigen av Edinburgh är död. Han kungliga höghet somnade fridfullt in på Windsor Castle i morse", skriver det brittiska kungahuset i ett meddelande på sin webbplats.

Prins Philip lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

"Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen", skriver Buckingham Palace i uttalandet.


Välgörenhet och frispråkighet


Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Prins Philip blev 99 år gammal. Han skulle ha fyllt 100 år den 10 juni.