|

HS: Pandemin orsakade vårdköer

Den fördolda vårdskulden försvårar prognoserna inom sjukvården.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Coronapandemin har orsakat längre vårdköer. Det framgår av en granskning som Helsingin Sanomat har gjort. De som har väntat längre än ett halvt år på en knä-, höft- och starroperation blir allt fler, uppger HS.

På grund av pandemin har det också blivit svårare att bedöma vårdköernas omfattning eftersom många patienter har skjutit upp sitt besök till läkaren. Dessa patienter saknar en diagnos och syns därför inte i statistiken.

"Vi ser inte den fördolda vårdskulden. Det oroar oss. Den stora frågan är hur många fall av psykisk ohälsa, drogproblem och folksjukdomar som inte syns i statistiken", säger medicinalrådet Sirkku Pikkujämsä på Social- och hälsovårdsministeriet till HS.

Samtidigt som tröskeln för att söka sig till vård har höjts har hälsocentralernas beredskap att ta emot patienter också försämrats. En del av hälsovårdspersonalen har omplacerats för att jobba med smittspårning, coronatestning och vaccinationer.

Annons
Försummelserna av olika hälsokontroller kan stå samhället dyrt. Till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes kan förvärras om patienten inte får vård i den begynnande fasen av sjukdomsförloppet. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet kan det handla om tiotusentals människor som inte har fått den vård de behöver under pandemin.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt finns det för närvarande 2 999 patienter som har väntat mer än 6 månader på vård. Enligt HUS prognos kan det ta upp till 18 månader innan situationen normaliseras.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs VBL digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande