|

THL-läkare till HS: Villiga personer under 65 kan eventuellt få Astra Zenecas vaccin

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) diskuterar möjligheten att välja Astra Zenecas vaccin trots att man är under 65 år. Zoom
Foto: Mara Leppä/THL

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) diskuterar möjligheten att välja Astra Zenecas vaccin trots att man är under 65 år.

Institutet för hälsa och välfärd beslutade på onsdagen att Astra Zenecas coronavaccin ska ges enbart till personer över 65 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger till Helsingin Sanomat på onsdagen att också villiga personer under 65 år eventuellt skulle kunna vaccineras med överblivna doser av Astra Zenecas vaccin.

Enligt Nohynek diskuterar man frågan i den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR), men ännu har man inte fattat något beslut. Nohynek är sekreterare för expertgruppen.


Institutet för hälsa och välfärd beslutade på onsdagen att Astra Zenecas coronavaccin fortfarande ska ges enbart till personer över 65 år. Detta på grund av att blodproppar i kombination med blodplättsbrist räknas som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet. Däremot har man inte upptäckt någon ökad risk för blodpropp bland personer över 65 år.

Mia Kontio, ledande sakkunnig vid institutet, sade under en presskonferens att den andra dosen kan bytas ut till ett annat vaccin om man är under 65 år och redan har fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin.

Annons

Kontio sade också att ytterligare 1,2 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin ska levereras till Finland fram till slutet av juni. Det innebär att det blir över doser av Astra Zenecas vaccin om endast personer över 65 år fortsätter att få vaccinet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Kanada godkänner coronavaccin för barn – behovet i Finland utreds

Innan ett beslut fattas om huruvida barn och unga i Finland ska vaccineras mot covid-19 måste säkerheten och effekten hos vaccinet utredas, säger Ville Peltola, ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinfrågor.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan