|

Krav: Försvarets personal måste få tid att återhämta sig efter övningar

Många anställda vid Försvaret har gjort över 16 timmar långa arbetsdagar under militära övningar. Zoom
Foto: Linnea de la Chapelle/SPT

Många anställda vid Försvaret har gjort över 16 timmar långa arbetsdagar under militära övningar.

Enkät bland försvarsanställda visar på dåliga möjligheter att ladda batterierna efter långa militärövningar och tjänstgöring till sjöss.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En färsk enkät bland Officersförbundets och Befälsförbundets anställda visar att 96 procent arbetat 12 timmar eller mer under ett dygn i samband med militärövningar. 67 procent uppgav att de arbetat mer än 16 timmar under ett dygn.

Befälsförbundet ordförande Jyrki Lukkarinen säger att endast 8 timmar registreras som arbetstid, och att de långa arbetsdagarna under övningar därför inte resulterar i nödvändig fritid.

"En majoritet, 61 procent, av de som besvarat enkäten ansåg att det tar 24 timmar eller mer att återhämta sig efter en militärövning. Det är oroande att det är svårt att återhämta sig, för det påverkar möjligheten att balansera jobbet med det övriga livet och det har negativa effekter på sömnen och på hur pigg man är."

Lukkarinen konstaterar att man under övningarna visserligen tränar sig i att hantera ovanliga förhållanden, och att sömnbrist och fysisk trötthet hör till jobbet. Men efter övningarna måste man kunna ladda batterierna.

Annons
Vid fackorganisationen Akava säger ordföranden Sture Fjäder att riksdagen visat en vilja att främja de förvarsanställdas situation. En nyckel är att förnya arbetstidslagen.

"Försvarets personal måste ha ett modernt arbetstidsskydd som främjar deras ork inskrivet i lagen", säger Fjäder.

Nästan 2 500 medlemmar i Officersförbundet och Befälsförbundet besvarade enkäten. Det är cirka 52 procent av medlemmarna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Stor osäkerhet kring Rockoffs 25-årsjubileum – "Riskerar Finland bli den dummaste eleven i klassen?"

Under en bra festivaldag kan Rockoff ha upp till 5 000 besökare. Arkivbild.
Foto: Joakim Holmström/Nya Åland/SPT

Under en bra festivaldag kan Rockoff ha upp till 5 000 besökare. Arkivbild.

I fjol kom beskedet att Ålands sommarstolthet Rockoff ställs in mindre än en månad innan festivalstarten. Ett år senare är coronaepidemin ännu ett faktum, men festivalarrangören vill inte ställa in ytterligare en festival.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan

Följ med valet i din kommun

Visa resultat