|

Efter budgivning och sömnlösa nätter – Nilla från Oravais fick drömkontrakt med svensk förlagsgigant

Nilla Österbergs deckare utspelar sig i Österbotten med en kvinnlig kriminalkommissarie i huvudrollen. Zoom
Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Nilla Österbergs deckare utspelar sig i Österbotten med en kvinnlig kriminalkommissarie i huvudrollen.

"Jag har fortfarande inte riktigt fattat det här", säger Nilla Österberg i Oravais som har tagit ännu ett kliv mot titeln Österbottens deckardrottning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Nilla Österberg gav ut sin debutroman "I rättvisans blod" i tryckt form i höstas. Deckaren är den första delen i serien "Mord i Österbotten" och har också kommit som ljudbok.

Nilla har drömt om att samarbeta med ett etablerat förlag. Det som hon ändå inte kunnat föreställa sig var att hela fem svenska förlag skulle ta kontakt och vara intresserade av att publicera hennes spänningsromaner.


De senaste veckorna har varit både turbulenta och spännande med underhandlingar, bud och motbud. I fredags föll bitarna på plats. Nilla skrev kontrakt med Norstedts förlag om att ge ut tre kommande deckare med kriminalkonstapeln Mija Wadö i huvudrollen.

– Det känns helt ofattbart, jag trodde aldrig något sådant skulle hända. Jag har fortfarande inte riktigt tagit in det här, säger hon.

Annons


Norstedts förlag ger ut tre deckare av Nilla Österberg. Den första kommer nästa vår.
Foto: Mikael Nybacka

Norstedts förlag ger ut tre deckare av Nilla Österberg. Den första kommer nästa vår.
Den första boken är planerad till våren 2022. Den har arbetstiteln "I hemlighetens blod". Sedan kommer de andra i relativt snabb takt, med 12–18 månaders mellanrum. Deckarna ges ut både i tryckt form och som ljudböcker.

– Råmanuset till "I hemlighetens blod" är färdigt, och följande bok är redan långt på väg. Planen för den fjärde deckaren är också klar, säger Nilla.


Hon ser fram emot att kunna gå mer på djupet med sina karaktärer allt eftersom deckarserien framskrider.

– Jag vill berätta hur personerna utvecklas, varför de blir och gör som de gör. Vad är det som driver en människa att döda?


Nilla Österberg

  • Skrivit avtal med Norstedts förlag om att ge ut tre deckare om kriminalkonstapeln Mija Wadö.
  • Den första är planerad till våren 2022.
  • De övriga publiceras med 12–18 månaders mellanrum.
  • Skriver under författarnamnet Nilla Kjellsdotter.
  • Gav ut "I rättvisans blod", den första delen i serien "Mord i Österbotten", på Boklund Publishing i oktober.
  • Deckaren, som är den första om Mija Wadö, kom som ljudbok i januari på det svenska förlaget Lind & Co. För inläsningen står den svenska skådespelaren Anja Lundqvist.
  • 33 år. Har rötterna i Pensala, bor i Oravais med maken Jimmy och barnen Moa och Alec.
 


Kriminalkonstapeln Mija Wadö arbetar på Österbottens polisinrättning i Vasa, men bor i Oravais. Berättelsen färgas alltså av de österbottniska miljöerna. För Nilla är det viktigt att lokalfärgen finns där.

Det tycker också Norstedts förlag, där Erika Degard ansvarar för underhållningslitteraturen. Hon säger det är jätteroligt att kunna ge ut en en deckare som utspelar sig i Österbotten eller ens i Svenskfinland. Det är första gången förlaget gör det.

– Nillas manus har en bra intrig med ett starkt framåtdriv. Jag kunde knappt lägga ifrån mig texten när jag börjat läsa. Det här är ett författarskap vi tror på, säger Degard.


"Läsare brukar i allmänhet gilla deckare som utspelar sig på mindre orter."

Erika Degard

förläggare på Norstedts

 


Hon gissar att de svenska läsarna kommer att vara nyfikna på österbottniska mord. 

– Läsare brukar i allmänhet gilla deckare som utspelar sig på mindre orter. Stockholm känns inte lika spännande. Nilla gestaltar miljöer hon känner till och då blir det extra levande.

– Det gör heller inget om språket har viss lokalfärg. Huvudsaken är att svenska läsare förstår.


Kontraktet innebär att Nilla får jobba intensivt med skrivandet den närmaste tiden. Hittills har hon kombinerat sitt författande med att jobba deltid som sekreterare på en juristbyrå. Det hoppas hon kunna fortsätta med.

– Jag trivs så bra, jobbet ger mig energi att skriva. Men jag inser ju att arbetet med böckerna kommer att ta mer tid nu. I sommar ska jag vara ledig från jobbet. Då ska jag dels hålla skrivkurser för unga, dels ägna mig åt mitt eget författarskap.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan