|

Incidensen i Mellersta Österbotten är lägst i landet

Siffrorna går överlag mot det bättre, visar institutet THL:s statistik. Zoom
Foto: Jean Lindén/SPT

Siffrorna går överlag mot det bättre, visar institutet THL:s statistik.

Institutet för hälsa och välfärd registrerade 244 nya coronafall på onsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd registrerade 244 nya coronafall på onsdagen. Det betyder att 86 405 finländare har smittats av coronaviruset sedan epidemins början.

De två senaste veckorna har 3 544 nya smittfall tillkommit. Det är en klar minskning från föregående period, då 5 799 smittfall tillkom.

Incidensen, alltså det totala antalet coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 63,9. Under den föregående 14-dagarsperioden var den 104,6.

Ser man på sjukvårdsdistrikten så är en intressant förändring att Egentliga Finland nu har aningen högre incidens än Helsingfors och Nyland: 106,4 mot 106,3.

Annons
Åland har landets högsta incidens – 112,7 – medan Mellersta Österbotten med 3,9 har den lägsta. I Vasa sjukvårdsdistrikt är incidensen nere i 17,7.

Enligt tisdagens statistik är det tills vidare 908 personer som har dött av covid-19, uppger institutet. På tisdagen vårdades 132 coronapatienter på sjukhus. Av dem fick 32 intensivvård.

Sammanlagt 1 548 850 finländare har fått sin första dos coronavaccin, vilket utgör 27,8 procent av befolkningen. Cirka 154 800 personer har fått sina bägge doser coronavaccin, visar institutets siffror från i tisdags.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen slopar coronanivåerna – makten återgår till regionerna

Regionerna får åter mer makt att besluta om coronabegränsningar.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Regionerna får åter mer makt att besluta om coronabegränsningar.

Tack vare det stabila epidemiläget har regeringen beslutat att slopa de tre så kallade coronanivåerna. Det innebär att regionerna likt i höstas bär ansvar för coronabesluten.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan