De två senaste veckorna har 3 364 nya smittfall registrerats. Det är en klar minskning från föregående period med 5 543 nya fall.

Incidensen, alltså det totala antalet fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, har sjunkit ytterligare och är nu 60,7. Under den föregående 14-dagarsperioden var incidensen 100.

Incidensen är högst på Åland (106,1), i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt (101,7) och i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (100,5).

I Vasa sjukvårdsdistrikt är incidensen 17,7. Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har landets lägsta incidens (2,6).


Under det senaste dygnet har ytterligare 2 personer mist livet på grund av covid-19. Finlands coronarelaterade dödssiffra stiger därmed till 913.

På sjukhus runtom i landet vårdas för tillfället 125 coronapatienter. 32 av dem behöver intensivvård.

Sammanlagt har 1 597 841 personer i Finland fått sin första dos av coronavaccinet, vilket motsvarar omkring 28,6 procent av befolkningen. 159 356 personer har fått också den andra dosen.



Virusmutationer i Finland


Enligt institutets uppgifter har totalt 4 716 fall av muterat coronavirus konstaterats i Finland.

Merparten gäller den brittiska virusvarianten (över 4 000 fall). Nästan 700 fall av den sydafrikanska virusvarianten och 1 fall av den brasilianska virusvarianten har bokförts.

På torsdagen meddelade institutet dessutom att man registrerat tre fall av den nya, så kallade indiska virusvarianten.

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.